Pages

Thursday, July 27, 2017

Apa itu penyakit gastrik?

Assalamualaikum semua

Semoga semuanya sihat walafiat. harini terasa nak buat post ilmiah skit hehe.
Penyakit gastrik atau nama medik nya gastritis/ dyspepsia ni adalah penyakit yang sangat common dalam masyarakat kita. Hampir tiap2 hari jumpa penyakit ni kat klinik.

Penyakit gastrik ni adalah sejenis penyakit yang sangat berkait rapat dengan pemakanan. Ianya berlaku di kantung perut (stomach), bukannya di usus kecil atau usus besar. Ianya terjadi disebabkan kandungan acid yang berlebihan didalam perut.

Acid tersebut memang semulajadi ada didalam perut kerana tugasnya bersama enzymes adalah untuk mencernakan makanan yang kita makan. Tetapi masalah gastrik timbul apabila jumlah acid tersebut berlebihan didalam perut. Acid ini adalah acid yang kuat, nilai pH nya adalah pH 1 iaitu kategori acid paling kuat.

Kenapa acid boleh berlebihan didalam perut?
Terbanyak banyak faktor. Faktor utamanya adalah PEMAKANAN.
Habit pemakanan yang salah dan pemilihan jenis makanan yang salah boleh menyebabkan berlakunya gastrik. Habit disini bermaksud orang yang selalu skip meals terutamanya sarapan pagi. Jangan jadikan habit tidak mengambil sarapan pagi kerana perut kita sudah semalaman kosong, dan jika skip sarapan pagi, maka terlalu lama perut ksosng dan boleh menyebabkan acid perut irritate lapisan perut dan berlakunya gastrik.

Jenis pemakanan yang salah juga merupakan faktor besar punca kepada gastrik. Makanan yang boleh menyebabkan acid tinggi dalam perut contohnya makanan pedas. Bukan tidak boleh makan pedas, tetapi kena berpada2 dan sekali sekala sahaja. Selain dari itu makanan berempah tinggi juga boleh menyebabkan gastrik. Contohnya mee segera, junk food, kari yang pekat, tomyam, dan macam2 lagi yang menggunakan rempah yg kuat. Selain dari tu, makanan atau buah2 masam dan jeruk buah juga boleh menyebabkan gastrik kerana ianya mempunya kandungan acid citric (acid buah) yang tinggi. Minuman bercaffein seperti caffenated coffee or teh susu (teh pekat) juga boleh menyebabkan gastric. Penggemar coffee bole mencuba decaffeinated coffee (nyah-kaffein) untuk elakkan serangan gastric.

Selain faktor pemakanan, faktor luar juga boleh menyebabkan gstric. contohnya stress/ tekanan yang tinggi boleh menyebabkan gastric/ stress ulcer. Jadi amatlah penting kita mengamalkan stress management yang betul. Stress yang kuat bukan sahaja boleh menyebabkan gastric, ianya juga boleh mengganggu hormon wanita dan mnyebabkan haid tidak teratur, boleh menyebabkan penyakit darah tinggi bagi jangkamasa yang panjang, melemahkan otak dan sebagainya. Pesakit boleh amalkan 'breathing relaxation technique' untuk kurangkan stress. Boleh search internet ye cara untuk amalkan tips ni.

Merokok juga boleh menyebabkan gastric. Setiap kali perokok menyedut asap rokok, segala bahan kimia dan asap rokok bukan sahaja akan merosakkan paru2, malah bahan2 kimia itu akan menipiskan lapisan dalam perut dan menyebabkan berlakunya gastric.

ubat-ubatan juga boleh menyebabkan gastric/ ulcer didalam perut contohnya ubat tahan sakit dan steroid. Maka tidak elok amalkan ubat tahan sakit secara berpanjangan tanpa pengawasan doktor. Akar2 kayu dan ubat traditional/ majung juga boleh menyebabkan gastric terutamanya ubat traditional yang diambil untuk sakit badan kerana kebanyakannya ubat tradiotional/ akar2 kayu ini mempunyai kandungan steroid yang tinggi. Sebab itulah cepat kesan ubat2 traditional terhadap tubuh kita, cepat hilang sakit urat dan sendi tetapi kesan jangka panjangnya amat buruk. Ia bole menyebabkan ulcer didalam perut dan bocor kantung perut, ia juga boleh merosakkan hati dan fungsi buah pinggang.

Saya berharap sedikit info dan ilmu yang sy kongsikan ini boleh memberi peringatan dan pengetahuan buat pembaca. Sama2la kita menjaga kesihatan tubuh badann kita dan orang2 tersayang. Selamat beramal ;)

p/s: jikalau anda mempunyai penyakit gastric, kena declare ye sebelum ambil insuran.
p/s/s: sesiapa nak tahu lebih lanjut dengan insuran prudential takaful, bole contact suami sy
Mohd Asyran di nombor 0133872486.
Nanti dapat package 2 in 1 percuma consultation insuran dengan suami dan free consultation mengenai penyakit dari saya :)

Monday, March 6, 2017

Pengalaman Bersalin

Assalamualaikum

Seperti tajuk di atas, saya nak share sikit pengalaman bersalin anak ke dua. Pengalaman yang totally berbeza dari anak pertama. Anak pertama, lahir secara pembedahan, kali ni Alhamdulillah rezeki bersalin secara normal.

Due date kandungan kali ni jatuh pada 2 January 2017, tapi on that day, saya tak rasa sakit pun lagi, sekadar mengeras sikit2 macam tu je. Jauh di sudut hati mengharapkan adik lahir on that day, 2 Jan, sebab nak bagi sama tarikh lahir dengan kakaknya (2 Jan 2013) hehe..tapi mommy tak kisah pun, asalkan adik baby sihat.

Husband dah start risau, takot2 nak beranak dah. Tapi saya still xde sakit. Cuma penat dan sakit pinggang jela. Jalan sikit, dah tercungap2. Asal baring je, mata mesti lelap, walaupun sekejap. Nasib baik mommy dapat cuti 2 minggu awal dari tarikh due date, dapatla rehat kat rumah. Mommy gagahkan diri jugak sepanjang cuti tu untuk buat keje rumah, masak, sebab nak bagi jalan terbukak cepat.

 3 Jan 2017- Hujan mencurah2, sebab Kelantan masih lagi di musim tengkujuh. Lorong nak masuk ke kawasan rumah dah naik air, dah start banjir. Tapi rumah tak naik air pun, Alhamdulillah.  Saya pulak masih lagi sama, xde tanda sakit nak bersalin, xde turun lendir campur darah tu, xde leaking air ketuban, dan baby masih active. Tapi husband dan abah saya dah risau dengan keadaan banjir, so husband bawak jugak sy ke hospital sebab risau takot tak boleh keluar dari rumah nanti kalau hujan masih tak berhenti.

So kitorang pun angkut barang2 yang dah ready dalam bag, masuk kereta, dan terus ke hospital. Itu pun jalan utama dah banjir, kena guna jalan kampung alternatif. Alhamdulillah selamat sampai ke hospital. Dipendekkan cerita, saya kena warded sebab early labour. Jalan baru terbukak hujung jari/ 1cm macam tu je. Saya warded sehari je. Dalam ward, doctor bukak jalan guna jari (swipe and stretch) untuk promote contraction. Lepas S&S tu barula ada sikit2 contraction, tapi saya dibenarkan balik dulu. Itupun setelah air banjir surut sikit kat kawasan rumah. Dalam hati, syukur alhamdulillah dapat balik dulu. Sangat tak suka duduk dalam ward sorang2, husband tak boleh masuk kecuali waktu melawat, ibu pun xbole tunggu lagi sebab belum bersalin. Lebih baik duk kat rumah, selesa, husband ada boleh urut2 pinggang, hehe.

5 Jan 2017- saya dah mula ada contraction, tapi belum kerap, irregular contraction. Sakit pinggang makin kuat dan penat sangat2. Malam tu saya tak boleh tidur sebab perut asyik memulas nak buang air besar. Mata memang tak boleh lelap sampai pagi. Contraction pun makin kerap dah. Husband asyik tnya nak pegi hospital tak, saya jawab tak nak lagi sebab masih boleh tahan. Kalau boleh, pergi hospital terus bersalin, tak nak warded macam aritu.

6 Jan 2017- Contraction makin kerap, dahla tak tidur sejak semalam lagi. Dalam pkul 4-5 pagi, saya dah start timing contraction guna apps contraction timer. Masa tu contraction lebih kurang 3-5 minit sekali. Masih boleh tahan. Husband dah tak tidur, standby takot2 nak pergi hospital, tapi sy decide nak tunggu subuh dulu. Lepas azan subuh, mandi dan solat subuh, mintak izin ngan parents, and terus bertolak pegi hospital. Masa ni contraction setiap 3 minit, still boleh tahan lagi sakit, masih boleh senyum, hehe.

Sampai je kat labour room, patient agak ramai. Lepas dah check perut, check baby, check jalan, baru buka 3 cm, so kena masuk ward dulu, huhu...Masuk ward dalam pkul 11 pagi. Contraction makin kuat, makin strong dan intense. Masa ni dah terbongkok2 jalan kat dalam labour room. Nak makan pun xde selera dah, makan dua tiga mulut je. Muka dah merah tahan sakit, nak cakap pn xboleh dah. Contraction punya la strong, setiap 2-3 minit, lama pulak tu. Da siap scan, sebelum masuk ward, nurse tengok muka saya dah  berkerut2 tahan sakit, nurse check jalan lagi sekali, still 3cm, terpaksa masuk ward dulu. Masa ni dah guna wheel chair, dah tak boleh jalan, sakit sangat dah.

Dalam ward, saya diberi injection pethidine (pain killer) sebab contraction dah strong masa ni. Lepas dapat injection tu, terus mengantuk yang amat. Walaupun mata mengantuk sakit tu sama je, tetap kuat, xkurang pun. Bezanya, mata jadi mengantuk. Loya pun kuat, mungkin kesan ubat tersebut. Husband memang tak boleh masuk lagi masa ni. Husband masuk masa waktu melawat je. Pinggang sakit sangat2 macam nk patah pinggang rasa, huhu.

Dalam pkul 7 petang, dah tak boleh tahan sakit, mintak nurse check jalan, dah bukak 4 cm. Sakit dari pagi sampai petang, bukak 4 cm je, huhu. Nurse tolak masuk labour room. Masa ni Allah je tahu betapa sakitnya, macam nyawa di hujung tanduk. Dah tak nampak org sekeliling dah. Tiap kali contraction tu, rasa gelap je dunia, sakit yang tak boleh nak describe. Masuk labour room lebih kurang pkul 7pm , jalan 4 cm, pkul 9pm, jalan da bukak 9cm. sangat cepat (dengan izin Allah) sebab contraction kuat sangat, lebih kurang setiap 1-2 minit. Jalan kena gunting sikit (episiotomy) tapi tak rasa sakit pun masa kena gunting, rasa pedih2 sikit je, sebab sakit contraction tu jauh lagi hebat, huhu. Pada pkul 9.26pm, tanggal 6 January 2017, adik baby selamat dilahirkan secara normal, Alhamdulillah. Keluar je baby, hilang terus rasa sakit. Dapat peluk baby, terus hilang semua sakit.

Terima kasih tak terhingga untuk husband, doctor2 dan staff2 di HUSM yang sabar dengan sy, yang jaga sy sepanjang warded, sepanjang proses bersalin dan sehingga discharge dari ward. Hanya Allah yang dapat membalasnya. Rasa terhutang nyawa dengan diorang, especially masa proses bersalin. Mulianya kerja diorang. Ganjaran pahala buat kalian. Thank you soooo much.

Harini adik baby dah berumur 2 bulan. Our bundle of joy, our happy pills, our lovely baby. Mommy, Abi dan kakak saaayaaangggg adik sangat2. Nama diberi Azzahra Tasneem.

Kenangan manis sepanjang proses bersalin :)