Pages

Saturday, December 19, 2015

Medical card prudential takaful~ terbaik!!

assalamualaikum semua...

Alhamdulillah masih bernafas di atas bumi Allah.
Post kali ni tak lain tak bukn pasal medical card prudential takaful yang awesome ni, hehe.. Sy post ni bukan saja2 semata2 untuk promote tapi memang keperluan kita pada hari ni. Kerjaya saya sebagai seorang doktor memang tiap2 hari jumpa pesakit2 kronik dan bukan kronik. Bila depan mata kita tengok tiap2 hari makin meningkat kes2 penyakit kronik terutamanya, memang rasa takut. Walau apa pun segalanya atas kuasa Allah swt, kita hanya merancang, berdoa dan berusaha.

Tahukah kalian sekarang ni penyaki2 kronik seperti kencing manis, darah tinggi, cholesterol tinggi, jantung, stroke dan buah pinggang mula menyerang orang muda. Saya mempunyai pesakit kencing manis seawal umur 30 tahun, saya mempunya pesakit darah tinggi seawal 30 tahun, pesakit jantung seawal 40 tahun di klinik sy. Sy bukan mereka2 cerita tetapi itulah hakikatnya. Kenapa keadaan ini terjadi? Apa yang saya bole simpulkan ianya berkait rapat dengan pemakanan kita dan lifestyle kita. Pemakanan kita pada harini xsama dengan pemakanan zaman ibu bapa atok nenek kita, pemakanan kita bnyak processed food, makanan bertin, makanan segera seperti kfc, mcD, dan makanan yg berlemak tinggi. Walaupun kita masak sekalipun, ayam yg kita masak tak sama ayam zaman ibu ayah kita. Ayam pada harini pun kandungan lemak nya lebih tinggi berbanding zaman ibu ayah kita dahulu.

Zaman ibu ayah kita, kerja mereka bnyak menggunakan kudrat tenaga mereka, secara tak lansung mereka exercise, keluar peluh keringat. Berbeza kerja kita pada hari i yg segelintir besarnya kerja ofis, kerja di bilik aircond, kerja yang tidak mngeluarkan peluh dan ditambah pula dengan budaya tidak exercise. Balik rumah kita da penat, terus rehat dan hujung mnggu pula masa untuk jalan2 dengan keluarga. So tidak mempunyai masa untuk exercise. Ini dinamakan sedentery lifestyle. Sy tak cakap untuk org lain, sy bercakap mengenai diri sy sendiri. Sy sendiri hardly find time untuk exercise.  So disini dua faktor utama sy sebutkan, pemakanan dan sedentery lifestyle, yang bagi sy penyumbang terbesar kepada peningkatan penyakit2 kronik seperti di atas dan ianya makin lama makin menyerang orang muda. Faktor genetik atau keturunan juga memainkan peranan, tapi faktor yg lagi besar adalah budaya pemakanan kita dan sedentery lifestyle. Di tambah pula faktor merokok bagi yang merokok yang menjadi faktor penting terhadap penyakit darah tinggi, stroke dan jantung.

Jadi amat penting untuk ubah budaya makan dan sedentery life style kepada healthy diet dan active lifestyle. Selain itu amatlah penting kita prepare diri kita dari segi perubatan. Sementara masih sihat dan bertenaga dan bekerja, cepat2 lah ambik medical card sebagai persediaan untuk digunakan semasa sakit. Kita tak mintak sakit, sape2 pun tak nak sakit, tapi saya bercakap pasal persediaan kerana medical card ni boleh diambil ketika sihat sahaja, once kita dah di'diagnose' penyakit kronik, medical card xlayak lagi untuk anda.

Regarding medical card pula, terdapat bnyak company yang menydiakan medical card pada harini, sebab ianya menjadi satu kperluan pada harini, bukan lagi kehendak, tapi keperluan. Namun saya sarankan medical card prudential takaful. Mengapa? First syarikat prudential ni merupakan syarikat gergasi di dunia dan merupakan yang terbaik di Malaysia, Asia dan worldwide. Ini membuktikan syarikat ini sebuah syarikat kukuh dan terjamin masa depannya. Medical card prudential juga di terima almost ALL private hospital di Malaysia. Tunjuk je medical card prudential, pihak hospital tak tanya banyak, terima je, sebab dah well known di seluruh Malaysia. Ini antara sebab saya memilih medical card prudential masa mula2 survey untuk anak dulu.

Medical card prudential takaful ni islamic, takaful means dana islamic. Under prudential ada conventional dan takaful, takaful ni di jamin halal dan mengikut syariat islam, alhamdulillah. Medical card plan ni merupakan sistem/ polisi lengkap di mana ia cover bill hospitals jika warded, protection (3in1) dan saving. Dana yang disediakan berjumlah rm600,000 sehingga 4juta for life. Tiap kali warded, bill hospital akan di deduct dari dana ni, tak kacau saving kita sesen pun. So, bagus kan, saving pun dapat, bole guna untuk pendidikan anak bila dia besar, bill hospital pun di bayar oleh prudential. Dapat masuk private hospital yang bukan sahaja bilik selesa, waktu melawat 24 jam, malah segala rawatannya adalah rawtan pakar. Protection tu pulak include life insurans, penyakit kritikal tahap 3 dan kecacatan kekal, means kita dapat lump sum jumlah tertentu kalo dapat kecacatan kekal, penyakit kritikal atau kematian. Kalo kematian tu, waris polisi yg dapat. Selalunya penting untuk si suami menamakan isteri atau anak, sebagai income protection.

Di harap penerangan saya yang tak seberapa ni dapat di fahami. Ni pun saya rujuk suami saya yang merupakan agent prudential takaful. Alhamdulillah kerjaya kami saling melengkapi. Dia selalu tanya saya mengenai penyakit2 especially untuk uruskan kemasukan client dia ke hospital. Sesiapa berminat nak ambil medical card prudential takaful ni bole contact suami sy.

Mohd Asyran 013-3872486
( whatsapp, call, pm)
Facebook: Amirah Dan Asyran ( kami share facebook, hehe)

Nanti suami saya bole terangkan sebarang keraguan, bole tengok quotation yang dia buat, dia akan buat quotation mengikut bajet masing2. Tak nak ambik pun xpe, just untuk survey2 pn bole whatsapp suami sy, biar dia explain ngn details, hehe...tq semua, semoga kita semua di bawah lindungan Ilahi.. Aminn