Pages

Monday, June 22, 2015

Ramadhan, kita ketemu lagi....

Alhamdulillah..... Dipanjangkan umur oleh Allah, dapat ketemu lagi Ramadhan pada tahun ni. Syukur Alhamdulillah. Tahun lepas puasa berdua dengan abang, tahun ni bertiga dengan adik aisyah, syukur alhamdulillah.

Malam pertama Ramadhan, selepas berbuka, kami sama-sama ke masjid untuk solat isyak dan  terawih. Adik aisyahpun ikut serta. Mommy kena pilih tempat paling belakang bagi mengelakkan adik aisyah ganggu jemaah lain solat. Masa awal2 tu adik aisyah behave je, good girl, tak kacau mommy, tak kacau otang lain. Dia baring je kat tepi mommy sambil isap susu dia. Alhamdulillah selesai solat isyak dan terawih 2 rakaat. Masuk terawih rakaat ke3 dan keempat, adik aisyah da start menunjukkan kebosanan dia, hehe. Dia dah mula tarik2 telekung mommy, baring atas sejadah mommy. Da masuk rakaat ke4 tu dia mula ganggu orang sebelah, omg, mommy xleh khusyuk solat. Bila dia da start tarik2 telekung orang sebelah, thast it, mommy kena stop, huhuhu. Aisyah da start nangis skit2, mungkin dia bosan ataupun panas. Last nya mommy terpaksa bawak adik aisyah keluar dari masjid dan tunggu abi kat pondok depan masjid, huhuhu. Lesson learnt. The next day, mommy solat kt rumah je, abi pegi masjid sorang2, huhu...

alhamdulillah, dah seminggu kita berpuasa, kejap je masa berlalu. Jom sama2 kita perbaiki diri dan meningkatkan ibadah lagi tahun ni, aminnnn...

Mommy belanja pics sket, hehe..

Salam semua...


Tuesday, June 16, 2015

Prudential Medical Card - kisah cikgu dan insurans

assalamualaikum semua...

Alhamdulillah, makin hari makin ramai masyarakat kita mempunyai kesedaran tentang kepentingan insurans terutama Medical Card Plan dalam kehidupan seharian.

Terbaru saya nak share mengenai pesakit saya yang merupakan seorang cikgu.

Sebelum ni saya bekerja di hospital di bahagian medical di mana saya berjumpa dengan ramai pesakit yang mempunya penyakit2 kronik. Hari2 depan mata melihat kes2 yang kronik yang melibatkan pesakit muda (young age hypertension, young age heart attack, young age end stage kidney failure, young age chronic lung disease).. Nauzubillah. sebab tu saya dah siapkan diri dan keluarga dari sekarang, sementara masih sihat dan mampu untuk bekerja. Pepatah melayu 'sediakan payung sebelum hujan'. Sedangkan kereta, kita insuranskan, apatah lagi diri sendiri dan keluarga dan insan tersayang, lagila keperluan sangat2 medical card ni.

Kerjaya sebagai seorang doktor amat berkait rapat dengan memberi kesedaran kepada pesakit dan orang ramai tentang keperluan medical card dalam hidup kita.

Dipendekkan cerita. kisah doktor dan seorang pesakit berumur lingkungan awal 40-an. sekarang ni semua kakitangan kerajaan berumur 40 tahun keatas wajib melakukan medical check up untuk mengesan penyakit2 awal kronik seperti darah tinggi, kencing manis, kolesterol, paru2 (bagi yg merokok) supaya dapat merawat komplikasi dengan awal seperti sakit buah pinggang, jantung, stroke, komplikasi mata, saraf dan sebagainya.

Maka datangla seorang cikgu ke klinik sy untuk membuat medical check up. secara luarannya beliau nampak sihat dan tidak mempunyai masalah. tetapi apabila di tanya secara detail, beliau ada mempunyai masalh cepat letih, kerap dahaga dan kerap kencing terutama pada waktu malam. masalah ni sudah beberapa bulan berlarutan tetapi tidak pernh membuat pemeriksaan lanjut. Apabila di periksa tekanan darah, normal, nadi juga normal, suhu badan normal dan semua pemeriksaan fizikal normal kecuali mata rabun sedikit dan ada rasa kebas di hujung jari dan kaki (numbness).

Beliau di beri temu janji untu datang buat pemeriksaan darah puasa (pesakit perlu berpuasa sekurangnya 8 jam sebelum darah di ambil). Keputusan darah agak mengejutkan. kandungan kolesterol (bad cholesterol) dan gula (fasting sugar) tinggi dalam darah. Beliau telah di diagnose sebagai Diabetes Mellitus dan Hypercholesterolemia setelah bebrapa ujian saringan di buat. Keputusan darah buah pinggang juga menunjukkan beliau mempunyai masalah buah pinggang tahap 4 (Chronic Kidney Disease Stage 4). pada hari temujanji yang last, beliau di sarankan untuk dimasukkan ke ward memandangkan kandungan gula terlalu tinggi disebabkan tidak mengambil ubat dan dehidrasi serta darah berasid, komplikasi dari diabtes tidak kontrol.

Pesakit request untuk dimasukkan ke private hospital. Rupa2nya pesakit merupakan pemegang medical card prudential. Alhamdulillah. Kesedaran beliau terhadap medical card memang tinggi. kesemua ahli keluarganya mempunyai medical card. Doktor hanya perlu membuat surat rujukan dan membuat rujukan secara panggilan kepada pakar di private hospital, dan ambulans dari private hospital yang akan datang ambil pesakit di hospital kerajaan. Tapi ini untuk kes yang xstable macam pesakit ni di mana beliau tidak dibenarkan untuk pergi sendiri ke sana.


Apa yang saya cuba tekankan di sini, malang tidak berbau, sakit juga tidak berbau, bila2 masa boleh kena pada kita.
Ramai yg sudah sedar kepentingan medical card, tetapi masih ramai juga yg masih belum sedar tentang kepentingan medical card dalm kehidupan kita.
contohnya, anda membuat simpanan tetap di bank secara bulanan dan mempunyai simpanan tetap, tetapi apabila datang  kes kecemasan atau sakit secara tiba2, terpaksa gunakan semua simpanan. Jikalau mencukupi, Alhamdulillah, jikalau sebaliknya, terpaksa berhutang, bergadai tanah rumah dan sebagainya. saving pun hilang sekelip mata.

Tetapi jika anda seorang pemegang medical card dimana include hospital bills, saving dan protection. tiap kali masuk ward, kita da ada back up minimum rm600 000 sehingga 4 juta, bergantung pada polisi. minimum rm 600,000. Semua bill hospital akan di deduct/ ditolak dari sini rm600,000 hingga 4 juta, tak kacau saving anda sesen pun. Jadi ada beza kan, instead of just plain saving di bank, better, much better ambil polisi medical card ataupun kata lainnya saving di prudential, secara automatik ada saving plus protection. itu baru satu kebaikan dan ada bnyak lagi kebaikan lain.

Dan jika anda mempunyai penyakit di mana salah satu dari list 36 penyakit kritikal, anda akan dapat lump sum 20k sebagai pampasan, still saving tak usik pun.

Dan jika anda pemegang medical card premium (rm300 keatas monthly), anda akan dapat lagi benefit daily ward allowance dimana tiap kali anda warded, and akan dpaat ward allowance 100-200 sehari sepanjang warded, so kalau warded 7 hari, dapat rm700- 1400, plus free 100% hospital bills. Still saving xusik sesen pun. nampak tak perbezaan jika saving di bank dengan saving di prudential.

Dengan keadaan ekonomi negara makin meruncing, (sama2 doakan negara kita akan terus maju dan makmur), saya rasa tidak mustahil suatu hari nanti kesihatan di gov sector pun akan diswastakan. Eloklah kita persiapkan diri sendiri dan keluarga dengan medical card.

Keadaan status kesihatan dan bilangan penyakit obesity juga mkin meningkat di negara kita. Penyakit2 kronik yang dulunya kebanyakan dihidapi golongan tua/warga emas, sekarang ni penyakit2 ini makin lama makin menyerang orang2 muda disebabkan faktor pemakanan, faktor gaya hidup tidak sihat dan kurang aktiviti fizikal ataupun exercise. Stress/ tekanan juga merupakan salah satu faktor yng mempengaruhi tahap kesihatan seseorang. Jadi jangan kita rasa kita muda tapi kita sihat. Bukan ingin menakut2kan, tetapi itulah hakikat pada harini dan beringatlah sebelum kena.

Personally, saya sangat2 recommend bagi yang mampu, untuk ambil medical card sebagai keperluan hidup kita dan keluarga kita. Serendah rm150 per month untuk newborn da bole dapat full package medical card (hospital bills + saving + protection).

Sesiapa berminat untuk mengetahui lebih detail pasal medical card Prudential yg cover Hospital Bills + Saving + Protection and Daily ward allowance, bole pm/whatsapp En Mohd Asyran 013-3872486.