Pages

Saturday, December 19, 2015

Medical card prudential takaful~ terbaik!!

assalamualaikum semua...

Alhamdulillah masih bernafas di atas bumi Allah.
Post kali ni tak lain tak bukn pasal medical card prudential takaful yang awesome ni, hehe.. Sy post ni bukan saja2 semata2 untuk promote tapi memang keperluan kita pada hari ni. Kerjaya saya sebagai seorang doktor memang tiap2 hari jumpa pesakit2 kronik dan bukan kronik. Bila depan mata kita tengok tiap2 hari makin meningkat kes2 penyakit kronik terutamanya, memang rasa takut. Walau apa pun segalanya atas kuasa Allah swt, kita hanya merancang, berdoa dan berusaha.

Tahukah kalian sekarang ni penyaki2 kronik seperti kencing manis, darah tinggi, cholesterol tinggi, jantung, stroke dan buah pinggang mula menyerang orang muda. Saya mempunyai pesakit kencing manis seawal umur 30 tahun, saya mempunya pesakit darah tinggi seawal 30 tahun, pesakit jantung seawal 40 tahun di klinik sy. Sy bukan mereka2 cerita tetapi itulah hakikatnya. Kenapa keadaan ini terjadi? Apa yang saya bole simpulkan ianya berkait rapat dengan pemakanan kita dan lifestyle kita. Pemakanan kita pada harini xsama dengan pemakanan zaman ibu bapa atok nenek kita, pemakanan kita bnyak processed food, makanan bertin, makanan segera seperti kfc, mcD, dan makanan yg berlemak tinggi. Walaupun kita masak sekalipun, ayam yg kita masak tak sama ayam zaman ibu ayah kita. Ayam pada harini pun kandungan lemak nya lebih tinggi berbanding zaman ibu ayah kita dahulu.

Zaman ibu ayah kita, kerja mereka bnyak menggunakan kudrat tenaga mereka, secara tak lansung mereka exercise, keluar peluh keringat. Berbeza kerja kita pada hari i yg segelintir besarnya kerja ofis, kerja di bilik aircond, kerja yang tidak mngeluarkan peluh dan ditambah pula dengan budaya tidak exercise. Balik rumah kita da penat, terus rehat dan hujung mnggu pula masa untuk jalan2 dengan keluarga. So tidak mempunyai masa untuk exercise. Ini dinamakan sedentery lifestyle. Sy tak cakap untuk org lain, sy bercakap mengenai diri sy sendiri. Sy sendiri hardly find time untuk exercise.  So disini dua faktor utama sy sebutkan, pemakanan dan sedentery lifestyle, yang bagi sy penyumbang terbesar kepada peningkatan penyakit2 kronik seperti di atas dan ianya makin lama makin menyerang orang muda. Faktor genetik atau keturunan juga memainkan peranan, tapi faktor yg lagi besar adalah budaya pemakanan kita dan sedentery lifestyle. Di tambah pula faktor merokok bagi yang merokok yang menjadi faktor penting terhadap penyakit darah tinggi, stroke dan jantung.

Jadi amat penting untuk ubah budaya makan dan sedentery life style kepada healthy diet dan active lifestyle. Selain itu amatlah penting kita prepare diri kita dari segi perubatan. Sementara masih sihat dan bertenaga dan bekerja, cepat2 lah ambik medical card sebagai persediaan untuk digunakan semasa sakit. Kita tak mintak sakit, sape2 pun tak nak sakit, tapi saya bercakap pasal persediaan kerana medical card ni boleh diambil ketika sihat sahaja, once kita dah di'diagnose' penyakit kronik, medical card xlayak lagi untuk anda.

Regarding medical card pula, terdapat bnyak company yang menydiakan medical card pada harini, sebab ianya menjadi satu kperluan pada harini, bukan lagi kehendak, tapi keperluan. Namun saya sarankan medical card prudential takaful. Mengapa? First syarikat prudential ni merupakan syarikat gergasi di dunia dan merupakan yang terbaik di Malaysia, Asia dan worldwide. Ini membuktikan syarikat ini sebuah syarikat kukuh dan terjamin masa depannya. Medical card prudential juga di terima almost ALL private hospital di Malaysia. Tunjuk je medical card prudential, pihak hospital tak tanya banyak, terima je, sebab dah well known di seluruh Malaysia. Ini antara sebab saya memilih medical card prudential masa mula2 survey untuk anak dulu.

Medical card prudential takaful ni islamic, takaful means dana islamic. Under prudential ada conventional dan takaful, takaful ni di jamin halal dan mengikut syariat islam, alhamdulillah. Medical card plan ni merupakan sistem/ polisi lengkap di mana ia cover bill hospitals jika warded, protection (3in1) dan saving. Dana yang disediakan berjumlah rm600,000 sehingga 4juta for life. Tiap kali warded, bill hospital akan di deduct dari dana ni, tak kacau saving kita sesen pun. So, bagus kan, saving pun dapat, bole guna untuk pendidikan anak bila dia besar, bill hospital pun di bayar oleh prudential. Dapat masuk private hospital yang bukan sahaja bilik selesa, waktu melawat 24 jam, malah segala rawatannya adalah rawtan pakar. Protection tu pulak include life insurans, penyakit kritikal tahap 3 dan kecacatan kekal, means kita dapat lump sum jumlah tertentu kalo dapat kecacatan kekal, penyakit kritikal atau kematian. Kalo kematian tu, waris polisi yg dapat. Selalunya penting untuk si suami menamakan isteri atau anak, sebagai income protection.

Di harap penerangan saya yang tak seberapa ni dapat di fahami. Ni pun saya rujuk suami saya yang merupakan agent prudential takaful. Alhamdulillah kerjaya kami saling melengkapi. Dia selalu tanya saya mengenai penyakit2 especially untuk uruskan kemasukan client dia ke hospital. Sesiapa berminat nak ambil medical card prudential takaful ni bole contact suami sy.

Mohd Asyran 013-3872486
( whatsapp, call, pm)
Facebook: Amirah Dan Asyran ( kami share facebook, hehe)

Nanti suami saya bole terangkan sebarang keraguan, bole tengok quotation yang dia buat, dia akan buat quotation mengikut bajet masing2. Tak nak ambik pun xpe, just untuk survey2 pn bole whatsapp suami sy, biar dia explain ngn details, hehe...tq semua, semoga kita semua di bawah lindungan Ilahi.. Aminn

Wednesday, September 9, 2015

Pengalaman Rumah pertamaku

assalamualaikum semua...
Alhamdulillah, alhamdulillah
Lama betul tak update blog, sibuk sikit beberapa bulan ni, keje lagi, keluarga lagi dan terbaru duk urus pasal pembelian rumah pulak. Alhamdulillah...


post kali ni sy nk cerita serba sedikit pengalaman beli rumah pertama kami suami isteri.

Sebenarnya kami tak merancang pun untuk beli rumah dalam masa terdekat. Sebab da kecewa tak jadi beli rumah masa hujung tahun lepas disebabkan banjir besar melanda kelantan masa tu. So sy just focus pada keluarga dan keje je. Sehinggalah lebih kurang 3bulan lepas, client suami promote pasal rumah ni. Masa first tengok tu terus berkenan ngn rumah tu, tapi masih xkuat lg nak beli, lpas da bincang dengan suami, keluarga dan kawan2, akhirnya kami setuju nk beli rumah tu. Maka bermula la episode pening kepala nk uruskan proses ni. Hehe

At first buat appointment nk g tgk rumah dulu. Masa kitorg pegi tu, developer takde lagi, just ada site manager dia, so dia bawak tour tgk rumah luar dan dalam. Masa tu rumah dalam proses pembinaan lebih kurang 60% siap. Lepas tengok rumah, bertambah2 lg la jatuh cinta dengan rumah tu. So manager dia suruh sy sediakan beberapa document untuk proses loan.

Documents yg dia mintak masa tu pay slip untuk 3 bulan, bank statement untuk 3 bulan, ic suami isteri, pengesahan majikan tempat sy kerja. So kami sediakan semua yg dia mintak dan lebih kurang satu minggu kemudian kami jumpa dengan developer dan pegawai bank untuk serahkan semua document. Masa tu jgak developer mintak duit booking rumah deposit, alhamdulillah deposit tak tinggi. So da siap bincang dan masing2 puas hati, so sy pun sign la borang untuk loan tu.

Lebih kurang 2 minggu selepas tu, loan rumah lulus. Kami buat loan dengan bank rakyat dan semua urusan loan dan lawyer di uruskan pihak developer. Alhamdulillah syukur di ketemukan dengan developer yg easy going dan memudahkan kerja customer dia. Kalau nk diikutkan dalam masa dua minggu tempoh mnunggu loan lulus memang rasa xsedap duduk, nk tido pn xlena sgt sbab serabut duk pikir pasal loan. Bila da lulus tu Ya Allah syukurnya rasa, ringan beban ni...

So next working day tu, pegawai bank datang klinik dengan  borang untuk di sign. Alhamdulillah pegawai bank ni sgt sporting dan bnyak tolong saya sepanjang proses loan ni. Dia faham kerjaya sy yg susah cuti, dan keje xtentu masa dengan kerap kursus, so dia yg dtg jumpa kt clinic, alhamdulillah Allah permudahkan. Pada masa ni, rumah da siap 70% dan dalam proses cat..

Meeting dengan pihak lawyer pun dah selesai. Semua documents dan perjanjian dah ditandatangani. Alhamdulillah.
Minta2 la Ya Allah permudahkan urusan ku, semoga semuanya berjalan lancar. Serabut skit kpala nk uruskan hal rumah, at the same time keje dan keluarga jugak. Sabarrrrr amirah sabar... Ada hikmahnya...



Pengalaman rumah pertama: Progress rumah

Assalamualaikum semua :)

alhamdulillah alhamdulillah
Syukur tak terkata
Besar sungguh kuasa Allah, syukur pada mu Ya Allah tuhan sekalian alam....
Hanya mampu bersyukur di atas nikmat yg Allah kurniakan...semoga diriku menjadi a better muslimah, aminnnn... Tolong doakan ye:)

Post ni sy just nak share sebab terlalu gembira dengan progress rumah kami, alhamdulillah. Sokongan dan support dari suami tercinta dan keluarga hanya Allah dapat membalasnya.
Skrg ni semua urusan dengan pihak lawyer dan bank dah selesai, ada beberapa urusan je lagi dengan pihak pemaju yg sy belum selesaikan, inshaaAllah dalam masa 6 bulan akan diselesaikan, amin.

Sekarang ni sy dalam proses untuk keluarkan duit kwsp. Documents yg kwsp mintak pun da ready, tq kepada lawyer kami yg cekap buat kerja, tinggal lagi sy perlu serahkan documents tersebut kepada pihak kwsp. InshaaAllah minggu depan, tak sempat lagi minggu ni, tak dapat cuti lagi.

Pembinaan rumah pun rasanya dah masuk 80% siap... InshaAllah.. Pagar pun da dalam proses pembinaan da, kabinet dapur da pasang. Cepat dan cekap pihak pemaju buat kerja. So far sangat berpuas hati dengan hasil kerja pemaju kami, cepat dan cantik serta kemas hasil kerja dia, alhamdulillah. Pihak bank pun cekap dan sentiasa update kami, pegawai bank yg sy berurusan sgt baik orgnya, bnyak membantu saya dan suami. Alhamdulillah. Pihak lawyer pun sama, cekap buat kerja dan mudah berurusan dengan diorang. Alhamdulillah... Syukur semua urusan menjadi mudah... Terima kasih Ya Allah..

Di sini sy sertakan sekali pics rumah yg latest last week. Teruja pulak, rasa nk g tgk tiap2 hari je hehehe...






Aisyah sakit lagi..

salam semua...
Hope semua sihat..

Last week aisyah admitted kt kbmc sebab terkena jangkitan kuman di paru2 ataupun medical term nya bronchopneumonia. Ingatkan demam biasa, mommy macam biasa try not to panic, bagi ubat demam, ubat batuk biasa dulu. Masuk hari ke 3, aisyah da muntan2, masuk je susu terus muntah, xminum pun muntah smpai dia da sangat letih. Mommy bawak ke hospital terus kena tahan ward. Pagi esoknya aisyah da start lelah, bernafas pun tercungap2 dan ada bunyi, rupanya aisyah kena jangkitan kuman di paru2. Huhu.... Kesian anak mommy. Letih je memanjang, merengek, tak nak susu, manjaaa sgt. 5 hari mommy cuti jaga adik aisyah sakit. Lastnya aisyah da sembuh, mommy pulak yg sakit, hehe... Takpe mommy sakitpun, yang penting anak sihat, alhamdulillah.

Alhamdulillah masuk kbmc, bilik yg selesa, management pakar yg tiptop, adik aisyah pun cepat sembuh, alhamdulillah. Total bil hospital asenya rm3800. Plus, syukur semuanya free, guna medical card prudential. Mommy just bayar pendaftaran je rm25, yang lain semuanya di tanggung oleh prudential. Syukur.. Sesiapa yang nak tahu detail pasal medical cad prudential ni, bole contact suami saya merangkap agent prudential takaful. Boleh tgk quotation dulu, serendah rm130 per month da bole dapat medical card yg full package (hospital bills + saving + protection).
Boleh contact nombor ni 0133872486 (En Asyran). Nanti suami akan explain dengan detail, bole dengar je dlu, tnya dia smpai puas hati, lpas tu bole tgk dulu quotation, kalo setuju baru proceed, kalo nk survey2 dulu pun boleh. InshaaAllah best service guarantee :)








Thursday, August 27, 2015

Rinduuu

Assalamualaikum

Apa khabar semua. Hrap semua sihat walafiat. Saje je nk update poat skit mnggu ni. Terasa rindu dengan suami sendiri. Huhu... 

Suami ada je depan mata. Tapi hati rasa rindu. Rindu gurauan senda.. Masing2 bz dengan kerja. Saya sibuk, dia pun sibuk. Masa yang ada, spend dengan sebaiknya tapai hati masih rasa rindu. I need a break from hectic life. Bila la dapat jadi suri rumah sepenuh masa ni. Huhu. 

Tambahan pula dengan urusan rumah baru kami, lagi la bertambah bz. Masa ngah type post ni pun, suami ngah keje.. Sy pun baru je balik dari keje, even di hari minggu. Aisyah ada kat kampung, sy keseorangan menahan rindu kat anak dan suami, huhu.... Sedihhhhh:( 

Saturday, August 1, 2015

My night routine:)

Salam everyone

Its been few weeks (or month?) since my last post. Its kinda a busy month for me and husband since i'm too busy with work and preparing my family for raya. 

Anyway this post is not about raya, i'll post about raya later. This post is about my night routine. I don't know why but i'm in the mood of posting this kinda post right now, hehe. So, bear with me:) 

My night time is the 2nd most favorite time of mine in a week after a weekend. Most of the time about 3 times in a week, i'll be working even at night, so i'll definitely will appreciate and enjoy my night time so much. 

So this post is roughly about my night time routine, sort of. 

Usually after solat isyak, I'll spend a little bit of time doing house chores and playing with my baby. Around 10pm, i'll prepare my self and my baby for bed. 

I'll usually start with cleansing my face with my favourite make up removal. I used variety of product but my current product that I used to remove make up/dirt on face is SimplySiti make up removal. I love this so much, i've been using this one a lot, and planning to get another bottle real soon, hehe. 

Then, I'll wash my face with my fav facial wash. Since this is my weekend night, I'll add on exfoliator which I only used it once a week or once in 2 weeks or more. Currently I'm using this Mild Papaya Peeling from The Face Shop and I love it. Thanks to my sis who introduced this product to me. 

Next I'll wash my face again with facial wash. Then I put some toner to my face. It'll make me feel clean and refreshing after a whole busy day. 

After the toner dried on my face, then i'll put either my favourite night cream or intensive facial serum. Both are great and help my skin a lot. 

Then I'm ready for bed, my fav place in the house, yeay. Hehe.. I'll just lie on my bed comfortably wearing a comfortable night gown and surfing internets, or in this case update my blog. But it will not long coz i prefer to cuddle with my baby girl more than anything. Not lonag after, my husband usually will join us too, hehe. 

Well thats about it. I think. This is just roughly, not exactly everynight routine:) 






Monday, June 22, 2015

Ramadhan, kita ketemu lagi....

Alhamdulillah..... Dipanjangkan umur oleh Allah, dapat ketemu lagi Ramadhan pada tahun ni. Syukur Alhamdulillah. Tahun lepas puasa berdua dengan abang, tahun ni bertiga dengan adik aisyah, syukur alhamdulillah.

Malam pertama Ramadhan, selepas berbuka, kami sama-sama ke masjid untuk solat isyak dan  terawih. Adik aisyahpun ikut serta. Mommy kena pilih tempat paling belakang bagi mengelakkan adik aisyah ganggu jemaah lain solat. Masa awal2 tu adik aisyah behave je, good girl, tak kacau mommy, tak kacau otang lain. Dia baring je kat tepi mommy sambil isap susu dia. Alhamdulillah selesai solat isyak dan terawih 2 rakaat. Masuk terawih rakaat ke3 dan keempat, adik aisyah da start menunjukkan kebosanan dia, hehe. Dia dah mula tarik2 telekung mommy, baring atas sejadah mommy. Da masuk rakaat ke4 tu dia mula ganggu orang sebelah, omg, mommy xleh khusyuk solat. Bila dia da start tarik2 telekung orang sebelah, thast it, mommy kena stop, huhuhu. Aisyah da start nangis skit2, mungkin dia bosan ataupun panas. Last nya mommy terpaksa bawak adik aisyah keluar dari masjid dan tunggu abi kat pondok depan masjid, huhuhu. Lesson learnt. The next day, mommy solat kt rumah je, abi pegi masjid sorang2, huhu...

alhamdulillah, dah seminggu kita berpuasa, kejap je masa berlalu. Jom sama2 kita perbaiki diri dan meningkatkan ibadah lagi tahun ni, aminnnn...

Mommy belanja pics sket, hehe..

Salam semua...


Tuesday, June 16, 2015

Prudential Medical Card - kisah cikgu dan insurans

assalamualaikum semua...

Alhamdulillah, makin hari makin ramai masyarakat kita mempunyai kesedaran tentang kepentingan insurans terutama Medical Card Plan dalam kehidupan seharian.

Terbaru saya nak share mengenai pesakit saya yang merupakan seorang cikgu.

Sebelum ni saya bekerja di hospital di bahagian medical di mana saya berjumpa dengan ramai pesakit yang mempunya penyakit2 kronik. Hari2 depan mata melihat kes2 yang kronik yang melibatkan pesakit muda (young age hypertension, young age heart attack, young age end stage kidney failure, young age chronic lung disease).. Nauzubillah. sebab tu saya dah siapkan diri dan keluarga dari sekarang, sementara masih sihat dan mampu untuk bekerja. Pepatah melayu 'sediakan payung sebelum hujan'. Sedangkan kereta, kita insuranskan, apatah lagi diri sendiri dan keluarga dan insan tersayang, lagila keperluan sangat2 medical card ni.

Kerjaya sebagai seorang doktor amat berkait rapat dengan memberi kesedaran kepada pesakit dan orang ramai tentang keperluan medical card dalam hidup kita.

Dipendekkan cerita. kisah doktor dan seorang pesakit berumur lingkungan awal 40-an. sekarang ni semua kakitangan kerajaan berumur 40 tahun keatas wajib melakukan medical check up untuk mengesan penyakit2 awal kronik seperti darah tinggi, kencing manis, kolesterol, paru2 (bagi yg merokok) supaya dapat merawat komplikasi dengan awal seperti sakit buah pinggang, jantung, stroke, komplikasi mata, saraf dan sebagainya.

Maka datangla seorang cikgu ke klinik sy untuk membuat medical check up. secara luarannya beliau nampak sihat dan tidak mempunyai masalah. tetapi apabila di tanya secara detail, beliau ada mempunyai masalh cepat letih, kerap dahaga dan kerap kencing terutama pada waktu malam. masalah ni sudah beberapa bulan berlarutan tetapi tidak pernh membuat pemeriksaan lanjut. Apabila di periksa tekanan darah, normal, nadi juga normal, suhu badan normal dan semua pemeriksaan fizikal normal kecuali mata rabun sedikit dan ada rasa kebas di hujung jari dan kaki (numbness).

Beliau di beri temu janji untu datang buat pemeriksaan darah puasa (pesakit perlu berpuasa sekurangnya 8 jam sebelum darah di ambil). Keputusan darah agak mengejutkan. kandungan kolesterol (bad cholesterol) dan gula (fasting sugar) tinggi dalam darah. Beliau telah di diagnose sebagai Diabetes Mellitus dan Hypercholesterolemia setelah bebrapa ujian saringan di buat. Keputusan darah buah pinggang juga menunjukkan beliau mempunyai masalah buah pinggang tahap 4 (Chronic Kidney Disease Stage 4). pada hari temujanji yang last, beliau di sarankan untuk dimasukkan ke ward memandangkan kandungan gula terlalu tinggi disebabkan tidak mengambil ubat dan dehidrasi serta darah berasid, komplikasi dari diabtes tidak kontrol.

Pesakit request untuk dimasukkan ke private hospital. Rupa2nya pesakit merupakan pemegang medical card prudential. Alhamdulillah. Kesedaran beliau terhadap medical card memang tinggi. kesemua ahli keluarganya mempunyai medical card. Doktor hanya perlu membuat surat rujukan dan membuat rujukan secara panggilan kepada pakar di private hospital, dan ambulans dari private hospital yang akan datang ambil pesakit di hospital kerajaan. Tapi ini untuk kes yang xstable macam pesakit ni di mana beliau tidak dibenarkan untuk pergi sendiri ke sana.


Apa yang saya cuba tekankan di sini, malang tidak berbau, sakit juga tidak berbau, bila2 masa boleh kena pada kita.
Ramai yg sudah sedar kepentingan medical card, tetapi masih ramai juga yg masih belum sedar tentang kepentingan medical card dalm kehidupan kita.
contohnya, anda membuat simpanan tetap di bank secara bulanan dan mempunyai simpanan tetap, tetapi apabila datang  kes kecemasan atau sakit secara tiba2, terpaksa gunakan semua simpanan. Jikalau mencukupi, Alhamdulillah, jikalau sebaliknya, terpaksa berhutang, bergadai tanah rumah dan sebagainya. saving pun hilang sekelip mata.

Tetapi jika anda seorang pemegang medical card dimana include hospital bills, saving dan protection. tiap kali masuk ward, kita da ada back up minimum rm600 000 sehingga 4 juta, bergantung pada polisi. minimum rm 600,000. Semua bill hospital akan di deduct/ ditolak dari sini rm600,000 hingga 4 juta, tak kacau saving anda sesen pun. Jadi ada beza kan, instead of just plain saving di bank, better, much better ambil polisi medical card ataupun kata lainnya saving di prudential, secara automatik ada saving plus protection. itu baru satu kebaikan dan ada bnyak lagi kebaikan lain.

Dan jika anda mempunyai penyakit di mana salah satu dari list 36 penyakit kritikal, anda akan dapat lump sum 20k sebagai pampasan, still saving tak usik pun.

Dan jika anda pemegang medical card premium (rm300 keatas monthly), anda akan dapat lagi benefit daily ward allowance dimana tiap kali anda warded, and akan dpaat ward allowance 100-200 sehari sepanjang warded, so kalau warded 7 hari, dapat rm700- 1400, plus free 100% hospital bills. Still saving xusik sesen pun. nampak tak perbezaan jika saving di bank dengan saving di prudential.

Dengan keadaan ekonomi negara makin meruncing, (sama2 doakan negara kita akan terus maju dan makmur), saya rasa tidak mustahil suatu hari nanti kesihatan di gov sector pun akan diswastakan. Eloklah kita persiapkan diri sendiri dan keluarga dengan medical card.

Keadaan status kesihatan dan bilangan penyakit obesity juga mkin meningkat di negara kita. Penyakit2 kronik yang dulunya kebanyakan dihidapi golongan tua/warga emas, sekarang ni penyakit2 ini makin lama makin menyerang orang2 muda disebabkan faktor pemakanan, faktor gaya hidup tidak sihat dan kurang aktiviti fizikal ataupun exercise. Stress/ tekanan juga merupakan salah satu faktor yng mempengaruhi tahap kesihatan seseorang. Jadi jangan kita rasa kita muda tapi kita sihat. Bukan ingin menakut2kan, tetapi itulah hakikat pada harini dan beringatlah sebelum kena.

Personally, saya sangat2 recommend bagi yang mampu, untuk ambil medical card sebagai keperluan hidup kita dan keluarga kita. Serendah rm150 per month untuk newborn da bole dapat full package medical card (hospital bills + saving + protection).

Sesiapa berminat untuk mengetahui lebih detail pasal medical card Prudential yg cover Hospital Bills + Saving + Protection and Daily ward allowance, bole pm/whatsapp En Mohd Asyran 013-3872486.









Wednesday, April 22, 2015

Kisah pesakit jantung dan insurans.

post ni da lama saya post di facebook. Masa saya bertugas di hospital tahun lepas, sebelum di tukarkan ke klinik kesihatan. s

saya copy balik dan post di sini untuk manfaat kita bersama.

Dari facebook saya :)
Kisah semalam. Baru ada masa nak update:)
One of my patient, cikgu sekolah, dapat heart attack (extensive anterior MI). Umur lewat 40an. Muda lagi tapi dah dapat heart attack kategori berat. Specialist strongly suggest for early angiogram.
My specialist ask him- Encik ada insurans tak? My patient tanya balik kenapa?
My specialist jawab, kalau encik ada insurans, boleh buat awal angiogram di private hospital, cost dalam 20 ribu plus. Kalau encik takde, bole buat kat gov tapi lambat, kalau orang muda dan heart attack yg teruk (involve main artery-LAD), better buat awal.
Unfortunately my patient takde insurans. So suggest pergi uni hosp yg half gov half private, bayar 6ribu plus je and dia sanggup. Tu pun paling awal 4 bulan lagi baru dapat buat angio.
Bayangkan kalau sesiapa yang tak mampu even nk bayar yg 6 ribu, terpaksa tunggu list yang panjang untuk buat di gov.
My point here, kita tak tahu apa akan terjadi di depan hari. Betul, semua atas qada' dan qadar Allah, tapi bagi sesiapa yang mampu, saya strongly suggest untuk ambil insurans especially medical card ni. Mungkin pendapat masing2 berbeza, tapi saya tak akan share or suggest kalau ianya tidak berfaedah. 

Kepentingan Medical Card Prudential Takaful

Assalamualaikum

Hari ni di clinic jumpa macam2 penyakit kronik. Semoga Allah menyembuhkan pesakit2 ku semua, aminnnn..
Dalam2 duk pikir2 tu, tetiba teringat kisah ketika saya bekerja di hospital sebelum ditukarkan ke klinik kesihatan. semasa di hospital, saya di tugaskan di Medical Department, di bahagian pesaki2 kronik. alhamdulillah, banyak belajar.

Situasi pertama

During my last oncall punya story
- dapat panggilan dari jabatan kecemasan ada satu kes serangan jantung yang teruk (acute extensive anterior myocardial infarction post STK). Pesakit berumur 50 tahun, masih muda.
- alhamdulillah, pesakit stabil setelah di beri rawatan oleh pihak kecemasan dan medical. Anak pesakit tanya dengan saya boleh ke nak pindah ke KPJ perdana. Saya jawab boleh dan terus bagitau kos rawatan jantung di sana lebih kurang 30 ribu atau lebih. Tambahan pula, si ayah perlu di masukkan ke unit rawatan rapi (ICU). Si anak jawab ayahnya ada medical card. Alhamdulillah.
Setelah dapat kebenaran pakar di sini, saya call pakar jantung KPJ perdana dan kes diterima. Pihak KPJ akan hantar ambulans dan doktor diorang datang ambil pesakit kat sini. Mudah dan cepat kan.. Alhamdulillah, semua berjalan lancar.
So sesiapa yang belum lagi mempunyai medical card dan berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut pasal prudential takaful medical card and for free quotation, bole contact my husband 
smile emoticon
Mohd Asyran Mohd Noor
0133872486- pm/call/whatsapp

Situasi kedua

Bertugas sebagai seorang doktor di bahagian perubatan (medical department), tiap2 hari tengok kes kegagalan buah pinggang (end stage renal failure). Pesakit2 ini memerlukan rawatan cuci buah pinggang (hemodialysis) dengan segera bagi mengelakkan toxin berkumpul didalam badan yang boleh membawa maut.
Bagi sesiapa yang bekerja kerajaan, gov akan tanggung perbelanjaan hemodialysis 3kali seminggu yg cost lebih kurang 200 per sesi, so 2000-3000 sebulan sepanjang hayat. So, sesiapa yg bekerja kerajaan boleh hemodialysis di private dan sepenuhnya ditanggung kerajaan. Bagi yg bukan kakitangan kerajaan, boleh guna pusat hemodialysis hosp gov and its free.
Masalah besar kita sekarang kekurangan mesin hemodialysis di hosp kerajaan dan pesakit makin bertambah. Bayangkan pakcik makcik yang bekrja kampung dan anak2 bukan kakitangan kerajaan, terpaksa menunggu giliran (waiting list) yang panjang untuk hemodialysis. So terpaksa cuci guna cara peritoneal dialysis ( prosedure sementara selagi tiada slot hemodialysis).
Sesiapa yang mempunyai insurans boleh hemodialysis di pusat dialysis swasta. Bagi yang mampu, apalah salahnya berbelanja serendah 150 per month untuk insurans medical card. Sediakan payung sebelum hujan. Once da ada penyakit, insurans tidak lagi layak untuk anda.
Jom pm/wassap laju2 this number 0133872486. lagipun insurans ni bole rebate cukai, berbaloi sangat2. even kereta pun kita insuranskan, apatah lagi diri sendiri. Tidak rugi invest untuk kesihatan dan keluarga. inshaaALLAH best service dari suami saya selaku agent Prudential yang sah. 

Mohd Asyran Mohd Noor
0133872486- pm/call/whatsapp
Prudential BSN Takaful


Bercuti ke Pulau Pinang




Assalamualaikum
Dah berminggu tak menjenguk blog kesayangan, huhu. Masa tidak mengizinkan...
Alhamdulillah hari ni ada sedikit kelapangan masa plus kerajinan melanda, hehe. Kali ni nak blog mengenai percutian singkat kami ke Pulau Pinang. 

Dah lama da pegi nya cuma tak ada masa nak update je. Keputusan ke Pulau Pinang ni pun macam biasa, last minute punya plan. Nasib la kerja suami ni flexible, bole ikut jadual saya yang tak menentu. 

Dipendekkan cerita, setelah cuti diluluskan my bos, malam tu jugak saya survey2 nk pergi bercuti ke mana. Tanya suami pun, dia jawab 'sayang decidelah, abang tak kisah mana2'... huhu... laki memang sume gitu ek, huhu, sabo jela. Survey punya survey, so saya decide nak pergi Pulau Pinang dan suami pun setuju. 

Esoknya, kami bertolak ke sana waktu petang. bawak kereta slow2 je. Banyak kali berhenti untuk rehat dan uruskan baby. Biasala berjalan jauh dengan baby kecik tak boleh gopoh2, kena slow and steady, yang penting selamat. Saya bawak adik bongsu sama kesana, alhamdulillah, lagi mudah kerja nk uruskan baby dengan bantuan adik. thank you adik, mmuahhh. Budget untuk minyak kereta pergi dan balik plus penggunaan sepanjang di Pulau Pinang dalam lingkungan RM150-200.

Sampai sana dekat2 nk subuh. kami singgah masjid, solat subuh, mandi dan rehat sekejap. Lepas tu kami sarapan pagi di kedai Roti Canai Transfer Road. agak femes jugak kedai ni. mudah je nak cari kedai ni, tepi jalan je. Kami makan roti canai, kuah daging dan ayam, untuk baby aisyah, roti telur goyang, haha. highly recommended. sedappppp sgt especially kuah roti canai dia, fuh thorbaik, hehe. Harga makan untuk 3 keping roti, satu pinggan ayam kari, satu daging kari, dan satu set roti bakar telur goyang, erm, tak sampai RM20. 



Kemudian kami pergi ke Bukit Bendera. Lain da tempat dia sekarang compared to masa saya pergi dulu. makin cantik dan teratur. Sampai2 je kat sana, terjumpa dengan makcik ku @ su, haha. tak sangka betul. so kami sama2 naik ke sana. memang happening. kat atas tu nanti bole naik shuttle, dia bawak round2 kat atas. Ada love locks area, Owl House, taman2, kedai2 makan, kedai2 cenderahati. banyak tempat menarik. train nak naik atas pun da baru, cepat je, dalam 5 minit da sampai atas. laju giler. kalau duluada 2 stesen, kna tukar train, sekarang satu train je, terus sampai atas.
Harga tiket (kalau tak silap la) RM10 untuk dewasa dan RM 5 kanak2, baby free je. Harga makanan kat atas standard la, charkueteow rm5, air rm3-5, ice cream, laksa. macam2 ada. harga shuttle tu RM30 satu shuttle.


Love Locks 

Kemudian setelah penat jalan2, makan2, da tengah hari, kami checked in hotel. su saya da nak balik kelantan, so kami berpisah kat situ. Kitorang book The Royale Bintang Hotel. hotel ni affordable dan sangat cantik. biliknya spacious, cantik dan english style. I loikeeeeee.... hehe. Makanan pun thumbs up. Highly recommended. staff dia sangat friendly dan swimming pool dia cantikkkk... hehe. Harga online RM 280 plus per night, harga gov rate RM220 plus per night. 

Add caption

cantik kan bilik dia. sorry handbag and botol susu adik aisyah enterframe, hehe.

sampai je di hotel, kami dah pancit. penat sangat tak rehat since semalam driving from kelantan. So aktiviti petang tu tidooooo je. selesa betul, haha. celik mata je perut dah nyanyi lagu keroncong. Kami makan fast food je malam tu, tak larat nak food hunting sume. 


the next day, pagi2 lagi breakfast buffet kat hotel. Cafe hotel yang luas dan english style, variety of foods, rambang mata, dan staff hotel yg friendly. sooo excited. makan knyang2 tahan sampai petang. aktiviti seterusnya kami pergi ke 3D Art Museum. Terletak kat bandar tu je, dekat je ngan hotel, tak sampai 10 minits pun. Guna waze je or google map, senang nak cari. Harga tiket, ingat2 lupa. dewasa RM15, kanak2 RM 5 kot, baby free. sorry guys, nanti recheck balik, lupa sbab da lama, haha. tapi yang pastinya tak mahal la. dalam museum ni ada bnyak 3d painting and bilik2 optic illusion. yang ni pun a must visit place bila bercuti ke Pulau Pinang.
Ames Room !!

Excited giler kot bila nampak Ames Room kat sini. One of the brilliant optic illusion. Nampak tak dalam pic kat ats tu, bilik ni bole buat saya nampak lagi kecik dari adik saya, haha. 
Adik aisyah jumpa kawan2 baru
















Sebenarnya panjang lagi entry ni tapi tak larat da nak tulis, nanti saya update kemudian ye. 
salam sayang semua :)







Thursday, March 12, 2015

E-filing!!

Assalamualaikum Everyone

How's your life today?
mine is awesome, haha...
Why? Simply because I already did my job to fill in e-filling (tax).
As a government servant, we are compulsory to fill in e-filing every year, and I already did mine this year, Alhamdulillah.
What makes me more excited this year? I got almost 90% refund back my money from gov. Because this year I got to fill my family insurance in rebate column..!! Isn't it awesome? It's like you paid the insurance for free. At the end of year, you can rebate and refund back your money! Yeay, bravo to all Prudential BSN Takaful's medical card holder, you guys are too smart, like me, hehehehe.

so for those that not signe up for this awesome medical card plan, dont wait, be smart and lets contact my husband today, En Mohd Asyran, at 013 387 2486, for more details and free quotation. Best service guaranteed. You can ask him anything untill you guys satisfied and InsyaALLAH you won't regret it, InsyaALLAH.  

Sharing is caring :)
Spread the love :) 


Prudential BSN Takaful- Medical Card Plan

assalamualaikum

Hye everyone, hope y'all in a good condition. Alhamdulillah, my baby is recovering now.
As the title above, today, I'm going to share with all of you regarding Prudential BSN Takaful. I'm sure some of you especially thus who knows me, already know that my husband is a Prudential Takaful Agent, alhamdulillah. He just love his job and love to help others.

Recently, my doctor-friend had a sick baby, and she is one of Prudential Takaful medical card holder. So to make a story short, she brought her baby to private hospital for treatment and was warded for ! week. And now her baby is as healthy as before.

So i'm going to share with you about the benefits of medical card Prudential Takaful.
First of all, Prudential is divided into 2 categories which are Takaful (islamic) and Conventional. My husband , of course , a Prudential Takaful agent.

So, There are a lots of policies under Prudential Takaful but I personally recommended to you to take medical card plan because it already cover most of it. Some will take only life insurans, some only protection insurans and some only saving but in medical card plan, it already cover all of it.

Medical Card Plan (5 in 1)
1- Medical card - cover hospital and medical bills in private hospital
2- Saving
3- Life insurans
4- Permanent disabilities/ accidents
5- Critical illnesses

One more things for you guys/ladies/mommies
medical card not only cover hospital and medical bills during ward admissions, but they also gave you daily ward allowance! YUP, DAILY WARD ALLOWANCE! but please please bear in minds, nowadays, due to GST, not all medical card policies has daily ward allowance, only THE PREMIUM MEDICAL CARD plan, which simply means the policy that at least rm 300 per month had the benefit of daily ward allowance.

But no worries guys, even though rite now you take plan medical card that below rm300 per month and no daily ward allowance, you still can upgrade your plan anytime anywhere, hehe. Maybe rite now you're a little short on monthly income to buy premium policies, but later if decided to upgrade your plan to premium plan, you can always tell your agent.

If you have enough money, I strongly suggest to you to buy premium plan, which include all the above 5 benefits plus daily ward allowance. It means literally Prudentially give us daily ward allowance, Rm100- 200 per day during ward admission. So lets say you are admitted for 1 week, it means that you can get up to rm 700 to 1400 for 7 days. :)

Here I attached an example of picture of cheque of daily ward allowance of my doctor-friend that i mentioned earlier.




This medical card plan had policy fund ranging RM 600,000 to RM 4, 000, 000 for life depending on your policy.  Which means everytime you are warded, for examples the hospital bills is 10 k, then it will deduct from this fund, NOT FROM YOUR SAVING. Your saving is safe!  

So be smart guys, instead of you just saving every month, it is way smarter if you buy medical card plan which include SAVINGS, MEDICAL CARD and PROTECTION. 

Even most of my doctor-friends and specialist buy medical card plan for themselves and for their loves one, so what are you waiting for? Be smart and buy your medical card plan policy today. 

You can contact my husband, En Mohd Asyran at this number 0133872486 (call/ pm/ whatsapp) for more details and free quotation. Best service guaranteed :) He is an official and trustfully agent, InsyaAllah. The longer you wait, the higher risk you're taking :) Start today and call/ pm/ whatsapp my husband today :)




Tuesday, March 10, 2015

She's sick again

11 March 2015 at 1.42am

Assalamualaikum everyone....

Alhamdulillah still alive at this moment....Syukur kepada Allah SWT..

My baby just being discharged from ward last Friday after being admitted for 2 consecutive weekss at 3 different hospitals, huhu. A very sad and tiring weeks for me.
Being a mother to a sick baby, I just cannot function as a doctor anymore, I just cannot think properly, and quite exhausted as well.

Alhamdulillah for having such a thoughtful and considerate colleagues, they didn't mind at all at me after taking long EL (emergency leave). Alhamdulillah... They also came and visited my baby in ward, which I felt so appreciated and remembered .

3 weeks ago, my baby was down with high grade fever. she was diagnosed by mommydoctor as Acute Tonsilitis. Being a mommy-doctor, I easily get panicked but I was being calm down by my hubby, hehe. I started her with oral antibiotic for 5 days, however, her symptoms still persistent and got worsened, which she started to have persistent vomiting and diarrhea as well. after 2 days of persistent vomiting and diarrhea, she started to became less active, lethargic and sunken eyeball!!??? OMG, mommy-doctor surrendered, wave a white flag. Need to bring her to casualty stat.

My baby was admitted for prolong fever and dehydrated as well. In ward she was given another course of intravenous antibiotic and intravenous fluid and after 3 days admitted, alhamdulillah she was discharged home. I then continued her oral antibiotics to be completed for 1 week.

Just 3 days after being discharged from ward, she started to have another high grade fever and this time together with shortness of breath. Again she was 'terkulai layu' at home, and again I was panicking! How come only 3 days being discharged home, she became sick again. Inside my brain, I already listed with tons of possible diagnosis and at the end of the day I myself pun confused, huhu.

So again I brought her to hospital, huhu. Chest X-ray was done and my baby was diagnosed to have nosocomial chest infection, probably she acquired the infection from previous hospitalization. Again she was admitted and this time she was given oxygen and stronger intravenous antibiotics. During specialist round the next day, I was told that she had Influenza Like Illness (ILI) and was started on antivirus, on top of anttibiotic. Ya Allah, huhu, kesian my baby.

After 1 week being warded, she was discharged home. The next day, I noted she still having shortness of breath but no fever, still having cough too. I was like, what should I do? Should I quit my job and take care of my baby? Should I go to hospital again? My husband wasn't home, outstation at Terengganu at that time, again I was panicking at home, alone.
I started to text-ed my doctor-friends, and I even call the doctor in-charged of my baby, and he calmed me down and asked me to bring my baby to the nearest hospital for nebuliser.

But this time my baby wasn't admitted. I was told probably my baby still have viral induced wheezing. sigh. So I just gave her syrup salbutamol and the symptoms resolved.
Alhamdulillah. Quite bad infection this time, huhuhu.

So after discussed with my hubsy and family, we decided not to send our baby to nursery anymore, in view of crowded issues and recurrent infection. (this is like 5th hospitalization already for my baby, huhu)

Another problem is that I need to take care of my baby after discharged home, but me a as a doctor as well? How am I gona do it? So again tebalkan muka and requested for on-leave for another 2 weeks. Alhamdulillah, my colleagues understand and considerate to cover me at workplace so that I can cuti. Alhamdulillah.

So my mission during my 2 weeks on-leave, first to take care my baby and second to find new babysitter for my baby. This time no more nursery, but rumah pengasuh perseorangan. Hopefully Allah permudahkan, aminnnn.



Susah tu nak bagi lekat nasal prong oxygen tu, hehe

see, masa tidur pun dia boleh sedar dan terus cabut nasal prong oxygen tu, huhu

mommy dan abi sama2 kerja kuat nak bagi neb kat budak sakit ni, hehe

alhamdulillah, slow recovery 

yeayyyy, aisyah dah makin active

walaupun sakit, anak mommy ni tetap rajin baca buku, hehe

yeayyy saya da sihat, tak sabar nak balik rumah ^^

Friday, March 6, 2015

Healthy Diet ???

assalamualaikum everyone :)

Been a bit busy lately. Alhamdulillah, still manage to handle everything. So, as i mentioned above, I'm going to share about my effort for healthy diet. Actually I just started on my diet. Well, I tried so many things and ways for diet but nothing beats healthy diet habit with regular exercise.

I don't know about aothers, some people are just enough on diet only and some people need exercise , and I in category people who need exercise. I guess maybe during my university life, I used to jog/ brisk walking almost every evening, so now my body become like rebound overweight.

After thinking it thouroughly and discussed it with hubby, I finally gonna do it (exercise, huhu). I thinking of taking personal trainer for me to teach me correct way (fastest way) to lose weight. Of course I ask my hubby's permission first before signed up for a personal trainer because the personal trainer is a guy, huhu.

So right now, I'm on everyday (almost everyday, hehe) exercise and training at gym at my town, under supervision of my personal trainer. He also made a manual/ list of balance diet for me to lose weight. Basically right now I'm on low carb/no carb diet with a lot of vegetables preferrably broccoli, proteins and plain water. No icy drink for me/ sweet drink/ canned drink! Plus I get to use only olive oil for my cooking, best cook my own food, no added sugar, no outside food, and green apples/guava as snack for me...!! Oh, one more, plain coffee for breakfast. huhu... tang coffee tu da suka da tapi plain coffee? no-sugar-coffee? Haihh... huhu... Quite strict my personal trainer.

I need a strict person like him because I know myself, very difficult to follow order/ compliance to diet! sob,sob. He also texted me few times a day to make sure I compliance to the diet list/manual.
I kinda like this healthy lifestyle plus healthy diet because I guess my body felt more energetic nowdays. Alhamdulillah. Hopefully I will istiqomah in this new journey. Please pray for me :)