Pages

Tuesday, January 15, 2013

Aisyah Humaira binti Mohd Asyran

Tanggal 2/1/13 at 8.14 pm my baby girl was born to this world.

Anugerah Allah yang tak ternilai. Segalanya berbaloi. Sedar je dari operation, staff tunjuk my baby to me tp masa tu tak nampak lagi muka sebab tengah sakit. Dapat kiss baby kt pipi, then baby di bawa pergi, huhu.

Pertama kali saya dapat pegang my baby masa hubby bawak sy pergi ward NICU sebab baby tak bole kuar ward lagi masa tu. hubby bawak saya guna wheel chair. Pertama kali pegang my baby, Ya Allah, perasaannya hanya Allah je yang tahu. Bahagia, terharu, excited, nervous. Rasa macam tak ingat da dunia sekeliling, macam masa terhenti untuk seketika, hilang rasa sakit. Allah Maha Besar, besar kuasa-Nya. Perasaan menjadi ibu memang indah :)

Hari ke 3 post operation, sy bole discharge, baby pun bole discharge jugak. Hubby sooo excited nk bawa kami pulang. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dengan pertolongan hubby umi n family. Syukur alhamdulillah.

Rutin my babygirl kt rumah sama je tiap2 hari. Senang nak jaga aisyah. Tak banyak kerenah. Aisyah memang baby yg baik, tak banyak menangis. Hubby cakap aisyah faham mommy dia sakit, so dia pn behave, good girl anak mommy ni.

Aisyah akan isap susu 3 jam sekali ( lebih kurangla) . Alhamdulillah my breast milk pn banyak, rezeki aisyah. Tp ada jugak campur ngan formula milk sikit2 esp tengah malam, hu. Aisyah ni kalo dia nk susu, jarang sgt dia menangis, dia just bunyikan mulut dia macam tengah isap susu, so I know she's hungry. Baik kan dia. Malam2 pun so far aisyah bukan baby yg suka berjaga malam or menangis. Aisyah bangun untuk isap susu, lepas tu dia tido balik, hehe. Siang hari pn aisyah isap susu, tido, and petang 2 dia bukak mata tp diam je. Kadang2 senyum sorang2.. Hehe

Now hubby da pegi KL, huhu.. Sedihnya rasa. Hari2 hubby suruh mommy send picture aisyah. Rinduu sangat la tu kt aisyah. Cian abi duk jauh dari aisyah. Tapi da memang tugas and tanggungjawab hubby as a student, kena pergi jugak kl. we love u abi:)

Tata:)

Friday, January 4, 2013

02/01/13- The Day

Salam semua...:)

2/1/13- hari yg ditetapkan oleh doctor untuk buat ecv( external cephalic version) or pusing baby...

Since kandungan saya sonsang (breech), saya decided untuk try pusing baby, itupun after da discuss ngan hubby, family and specialist.

Malam sebelumnya saya kena puasa start 2 am, the next day lebih kurang pkul 6 pm baru diorang buat ecv sbab sibuk sikit that day.

Berdebar toksah cakap la.. Sebelum bagi tocolytic ( salbutamol untuk relax rahim) my heart rate da 100 plus, bile da start ubat salbutamol tu, heart rate 120-130..

Ecv dibuat oleh dua org doctor. Setelah few attempts, still xberjaya sebab saya cannot tolerate the pain and my baby's buttock da engage. Susah untuk pusing baby. Then specialist dia take over, 2x attempt, still buttock xmove, kepala baby je yg moved. And my heart rate da naik smpai 150 bpm. The procedure was abondened and proceed with emergency lscs(operation).

Initially operation tu nk buat under spinal ( bius separuh) tapi lebih setengah jam tried to do spinal but failed. Last2 spinal was abondened and proceed to general anaesthesia/GA (bius penuh).

According to doctor incharge, msa start. GA tu, my spo2 desat to80%, thats why my baby was born flat, apgar score 7/10.. My baby girl, 3.0 kg was admitted to NICU for 2 days tp tak intubate pn..just for observation, baby stable and was discharge well after 2 days in NICU.

Masa sedar je dari operation tu, sakitnya teramat sgt, rasa macam ada org sedang cut your womb hidup2. Even da bg IV morphine pn still sakitnya Allah je yg tau. Kalo bg pain score more than 10/10, smpaikan i was crying begging for more morphine, huhu.. Btolla org ckap sakit operate is more than beranak normal tambah2 operate under GA, kalo spinal at least 6 hours post op tu still rasa kebas xsakit, hu..

Another dugaan for me, dalam ward post natal, lpas baby discharged from NICu, noted baby jaundiced pulak, kena start phototherapy.. Huhu, cian my baby..

Papepun syukur alhamdulillah segalanya telah selamat and jutaan terima kasih kpada doctors and staff husm diatas care yg telah di beri. Doctors kt sini very kind and friendly, staff diorang pn bnyak sgt membantu sy spnjang i was admitted here.

Very2 special thanks to family members sy and sebelah mertua di atas support yg di beri especially to my hubby tersayang and ummi. Love you all sooo much. Thanks to all the gifts and present for my baby. Baby cakap time kacih shume:))

Thank you again, hnya Allah yg dapat membalasnya:)











Tuesday, January 1, 2013

1/1/13~admitted to HUSM

Salam semua rakan2 bloggers...
Selamat tahun baru 2013 semua:)

Tahun ni sy menyambut tahun baru dengan penuh debaran. Sebabnya 1/1/13 sy kena elective admitted kt husm. So malam 31/12/12 memang tak bole tido even da ada hubby di sisi.. Nervous..

Actually, last week da admitted kt husm for breech presentation of my pregnancy with irregular contraction. Or bahasa bukan medicnya kandungan sy sonsang ( punggung baby kt bawah) Tapi was discharge sebab sy punya due date 11/1/13, nak tnggu baby matang sket.

So hari ni (1/1/13) da kena masuk ward sebab esok doctor nk buat external cephalic version (ecv), maksudnya nk kena pusing untuk ubah kedudukan baby biar kepala kt bawah. Malam ni sy kena puasa start at 2 am sebab if anything goes wrong during procedure tomorrow, kena operate terus.. Mintak2 Allah permudahkan segalanya.. Doakan sy n my baby selamat.. Hubby pn very supportive, even tak bole tunggu dalam ward, hubby tetap stay hosp n tunggu kt bilik menunggu yg disediakan.. Thanks abang:) kuat sket rasa bile abang ada:)

I guess thats all for now, any new news will be updated later:)