Pages

Sunday, December 29, 2013

Hapdet!!

Salam semua

Macam biasa, sy akan post blog during oncall. Skrg ni ngah oncall lerr ni.. Ada masa free yang ciput ni, kita update blog yer adik kakok. Bole la baca tua seksok.

Da sebulan dalam posting emergency ni. Soo much fun. Memang berdebar, selalu kena pergi ambulance call, involve with life threatening cases, no kidding! But still happy. Staff2 casualty memang sporting habis, abe2 MA pn sempoi je and bnyak gler tolong, tenkiuuuuuu belakoo...

My 2014 resolution- hmmmm apa ye. Same old same old. Nk turunkan berat!!! Hahaha. Habiskan housemanship, insyaAllah hujung bulan 3. Ada satu lagi yg saya dan suami plan to do tp awal lagi untuk diberitahu. Doakan kami..





Wednesday, December 25, 2013

Work out!!!

Its 6.25 in the morning..

Just finish working out.. Resting for a while before taking bath and Solat Subuh.

I need to do this regularly for the sake of my health. I gained a lot of weight after my pregnancy. And I always use my job as a excuse not to work out. Well, if I want to wait for my free time, it will take forever. I need to start now, just find time in my busy daily schedule.

Today I oncall. Start at 8am after this. I already prepare lunch for my hubby just now. Hope my body and mind can bear for today's oncall and go through for another day.


Nak jadi surirumah je boleh???? Hahaha

Sunday, December 15, 2013

Selfie... Haha

Okey jangan terkejut pulak... Haha
Actually i'm oncalling rite now. Alhamdulillah takde case kat yellow and red zone sekarang ni. Bole rehat. Tapi bila mind da set oncall, mata tak mau pejam. Mula la duk google and baca blogs orang. Best jugak. Lama da tak buat marathon baca blog orang, haha.. Dulu masa student sempat la blog-reading marathon ni. But now since da kerja, limited time and limited internet access hahaha.

Ignore mata merah sebab badan dan minda da letih sangat da tapi tak bole tido.

Aisyah da bole 'tateh tateh' ^^

Aisyah ia now 11 month old babygirl
Big girl already. She such a sweetheart and soo clever. Cepat je belajar pape yang mommy ajar.

The latest aisyah da bole tateh tateh (walk with support) hehe
I know aisyah da 11 month old and baru dapat walk with support but its normal :) its still within normal development in milestone development. Whats more important is that she's showing progress day to day. Mommy proud of u sayang .

Bila kita pegang je tangan dia nk suruh jalan, mulut dia lagi cepat sebut tateh tateh, kaki tak gerak pn lagi... Hehe.. Soooo comell...






Tuesday, December 3, 2013

Off tag in casualty posting :)

Alhamdulillah yeayyyyyy
Da off tag..
Even I applied cuti during tagging, but my boss didn't extend my tag, he said I'm a 6th poster already, if you felt you can handle it without extend tag, then I allowed cuti, and I said I can handle it, hehe..
Alhamdulillah, so far so good.

Today is my second day, of off tag, and I already started on-call. Alhamdulillah, my MO is really kind and taught me a lot of thing. Felt really blessed. Thank you Allah.

Today i'm post-called, it means day off.. Yeayyy.. Hehe
I got a lot of things to do today. No time to sleep. Huhu
- groceries shopping
- car monthly payment
- going to tabung haji
- going to my tailor house
- tidy house, wash clothes yg berlambak

Hopefully I'm strong enough physically and mentally hahaha..



Saturday, November 30, 2013

Another trip~

Kelantan -KL- Fraser Hill- Kelantan

Alhamdulillah my boss luluskan cuti 3 hari. Walaupun tengah tagging kat posting baru ni, bos luluskan cuti. Syukur alhamdulillah. Dapat buat family gathering kat kl, berkumpul kat my sis house.

Activity utama mommy kat sana---> shopping. Year end sale da start, memang sakan la mommy shopping. Best giler. Dalam banyak2 shopping, baju dan barang2 adik aisyah paling banyak. Kalah mommy mek aisyah ni, hehe.

Barang2 dan pakaian baby kt kl memang murah dan banyak choice. Seronok shopping kat sana. Adik aisyah pun happy je sepanjang kat sana. Dapat kenal tempat baru, dapat tgk ramai org. Last mommy pegi sana masa ngah pregnant, so this is first time for aisyah pegi kl.

Mommy sempat pegi sogo and midvalley je. Bnyak tempat lain tak sempat nak pegi. Huhu... Mommy sempat bawak aisyah naik lrt and komuter kat sana. Luckily mommy pegi masa weekdays, so org tak ramai masa dalam tren. Alhamdulillah, diorang semua memahami. Bila nampak sy pegang baby je, terus bangun bagi seat kat saya. Alhamdulillah. Rakyat malaysia masih perihatin dan sensitif. Syukur Allah permudahkan urusan kami di sana.

3rd day kami bertolak pulang ke kelantan. On the way balik, kami singgah ke Fraser Hill. Saja bawak adik2 dan aisyah jalan2. Takde pape pn kat atas tu kecuali permandangan yang cantik. Memandangkan adik bongsu laki dan pmpuan saya tak pernah pegi sana, so kitorg gagahkan diri jgak la panjat Fraser Hill tu. jalan dia Allah je yang tahu, macam ular kena palu. Memang pusing2, sampaikan mommy beberapa kali muntah. Mencabar giler nak naik atas. Da smpai atas tu, mood da spoiled da gara2 severe vomiting. Tapi adik aisyah maintain happy. Kat atas sana memang la sgt sejukkkk. Lagi la aisyah tu happy. Dia tak boleh panas2 ni, rimas. Hehe...

Kami sampai kat tanah merah da pukul 1 pagi lebih da. The next morning saya kerja. Memang penat jgak la, tapi worth it. Hehe..

Pics ada skit je dalam iphone sy ni, banyak dalam ipad abi. Later I upload pics.




Sunday, November 24, 2013

Finished my surgical posting :)

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Today officially I finished my 5th posting which is surgical posting. Alhamdulillah Allah ease my journey in this posting. Hopefully I will remember all the ilmu that be taught by my bosses and colleges during my time in this posting. Only Allah can repay all your kindness.

Despite all the difficulties and challenges that I faced, dengan kuasa Allah, I manage to pass this posting. It make me more stronger everyday. Alhamdulillah.

Tomorrow I will enter new posting which is Emergency Department (ED). Hopefully Allah will ease my journey in this new posting. Thank you Allah for everything.

Like Prof Muhaya said, if we cherish and be grateful in every joy that Allah gave us in our life, more good things will come in future. Alhamdulillah. MasyaAllah.

I hope Allah will choose me to be a real Muslimah Doctor. Still felt diri ini tak layak untuk dapat gelaran ini T.T
InsyaAllah, istiqomah in ibadah.




Tuesday, November 12, 2013

Life is but a dream

Just be patient
Just keep smiling
Just follow the flow
Bla bla bla

Yup, easy to say :)
But they are right actually. Life is too short for something that not important.

I read an article/ fb post from Dato' Fadhilah Kamsah about stress. The characteristic of person that easier to get sress- perfectionist, anxious, and many more. Just like myself, my father said that i'm a perfectionist and anxious person, thats why I'm easier to get stress. But a good thing about being perfectionist is that I will put all my effort until I get what I want in my life.

In my job, my boss like those who are perfectionist in treating their patient. Hehehe.... My friends said i'm a boss favorite, hahahha... Is it? I don't know, but if it is, then alhamdulillah... Hehehe.

Life is but a dream
I quote this from a baby song in baby's app in my phone which i downloaded for Aisyah. It's from fisher price. Quite a good advice actually. No matter how hard, how difficult your life is, you have to face it and stop day dream. Hehe

I'm enjoying my life, my job. Syukur alhamdulillah I have a comfortable life. I have my whole life ahead of me and I already plan what I'm going to do with my life. Hope Allah will ease my journey and bless me and my family with his rahmat.

Toodles~



Day 3 Aisyah is warded :(

Fikiran kacau, hati kacau, jiwa kacau.. Huhu

Hari ni aisyah still warded, da 3 hari... Malam ni sy oncall.. Serabut rasa otak ni, huhu. Mengenangkan anak yg kecik tu. my mom pulak yg akan jaga aisyah malam ni. Kesiannyaaaa kat aisyah. Tanpa mommy masa tengah sakit ni. Mommy mintak maaf sayang. Huhuhu T.T

Progress kesihatan aisyah makin beransur pulih. Hari ni ada occasional rhonci je. No more signs of respiratory distress, no more wheezing. Hari ni da tukar from neb 4hourly to MDI salbutamol 4 hourly. Aisyah susah sikit nk biasakn diri pakai spacer masa ambik MDI tu. takpe sayang, slow2 deh... Mommy love u sooo much.

Esok lepas kerja mommy pegi jumpa aisyah. Can't wait. Cepatla masa berlu malam ni. Harap2 esok cepat habis morning round. Nk rush to hrpz jumpa my baby.... :( :( :( rinduuuu sgt2. T.T

Monday, November 11, 2013

Day 2 aisyah in ward

Hari ni day 2 aisyah is warded at hrpz..
Alhamdulillah hari ni my boss bagi EL. Kawan2 pon supportive.. if sy EL, tinggal 2 org je keje harini but diorg okey and supportive. Tq kawan2 ku:)

Aisyah nampak makin active hari ni. Da bole main. Tapi td aisyah still vomit, sekali je la vomit. Neb still 4 hourly, oxygen still on, xleh nak wean down lagi.
As long progress aisyah is good, alhamdulillah...





Sunday, November 10, 2013

Aisyah is warded :(

My only little princess get admitted today because of lung infection or bronchopneumonia. So sad. She's been having runny nose for a week, fever and cough for 3 days and difficulty in breathing plus noisy breathing for 2 days, worsening today...

Already had nebulizer for 3 times yesterday, 3 times today but the symptoms still not resolved. So I brought her to HRPZ2, and she was admitted. Chest X-ray also suggestive of lung infection.

Unfortunately mommy is working tomorrow. Cannot accompany Aisyah in ward tonight. Tok umi and tok abah will accompany my little one tonight. TearsT.T

She's a good girl. Despite having difficulty in breathing, cough and everything, she still smiling to the doctors and staff there. Even in ward she still smiling, but a bit traumatic after being injected few times for the branula and blood taking.

I missed her a lot now. Now i'm in our kuaters alone, while my husband go to see bola at kedai makan. Bola is number one. game is more important. running man is more enjoyable. And I'm alone. Always like this. Sabar jela.. Huhu


Tuesday, November 5, 2013

Majlis aqiqah Aisyah~

Sabtu lepas 2/11/13- majlis aqiqah anakanda sy yg sorang tu.. Buat sekali dengan anak sedara- Muhammad Daris.

Alhamdulillah, setelah beberapa kali plan and cancel, lastnya dengan izin Allah dapat jugak buat majlis aqiqah ni. Simple je majlisnya.

Majlis berjalan lancar. Thanks kepada semua yg hadir memeriahkan majlis. Seronok bila sekali sekala berkumpul ramai2 gini. Tapi sedih jgak sebab ada sorang adik laki xleh dtg sebab keje kt KL, xdapat cuti, huhu.


The next day, ari ahad, off day mommy. Pe lagi, mommy gunakan dengan sebaiknya. Shopping dan spa... Yeayyyy! Hehe

Da lama gler xpegi spa. Kali ni ambil package full body plus hair terus. Puas hati. Dapat buat full body massage, sauna, body scrub and masker, mandi bunga dan inai rambut.. Best..,relaxxx sangat2.. Badan pn terasa bersih dan segar. Kulit rasa mcam halus je lpas kna scrub dan masker tu.. Puas hati :)







Wednesday, October 23, 2013

Abi dan aisyah ^^


Salam semua :)

Hari ni terasa nk menulis pasal abi dan aisyah plak... Hehe
Makin lama aisyah makin cerdik. Clever girl anak mommy ni. Dulu boleh duk sorang2, main sorang2 ..
Sekarang memang xbole da nk tinggal dia sorang2, menangis terus.. Manja betol..

Progress aisyah
- pandai main peek a boo ngan mommy
- pandai nyanyi ngan suara comel dia tu
- pandai tegur mommy abi
- pandai cruising tapi xboleh crawl lagi
- boleh berdiri with support
- bole lompat with support
- good pincer grip
- pandai main ipad abi dia, huhu

Tapi makin besar, aisyah makin manja ngan abi.. Kedudukan mommy telah dirampas oleh abi, huhu, sedihnyaaaa
Mommy keluar keje pagi2 lpas subuh, aisyah tido lagi, mommy balik keje da malam kol 8-9 pm. Tiap2 hari macam tu smpaikan masa untuk aisyah da kurang. Tu tak kira lagi tyme mommy oncall. Skrg ni aisyah lagi nak ngan abi berbanding ngan mommy. Sedih gler. Bila tgk video2 masa mommy dalam pantang dulu, aisyah berkepit ngan mommy je 24 jam. But now? Huhu..

Abi skrg tak kerja, tengah buat master, so duk rumah je jaga aisyah, best sangat bole main and layan aisyah. Masa peringkat umur aisyah sekarang yang parents kena bagi bnyak perhatian, didikan, play ngan baby, tapi mommy got no time for that.. Sedih sangat..

Whatever happen, aisyah nombor 1 dalam hati mommy. Mommy sayang cinta aisyah sangat2. Semoga Allah panjangkan umur anak mommy, beri kebahagiaan kat aisyah humaira dunia akhirat. Amin :) 






Saturday, September 28, 2013

Our little gateway~

Alhamdulillah... Last week mommy dapat cuti 2 days and off 2 days... Total 4 hari:)
Alhamdulillah saya gunakan dengan sebaiknya..

First day cuti- mommy ada appointment dengan dentist. Gigi geraham ku berlubang and I had apontaneous throbbing pain for more than a week!! Tak tahan da. My dentist suggest that I had root canal treatment but tak boleh buat kat htm, kena pegi hrpz, kena set new appointment segala bagai, and just cannot tolerate the pain anymore plus susah nk dapat cuti, so I decided untuk cabut gigi!! Huhu.. Drastic but no choice. Hubby ada temankan sepanjang proses cabut gigi tu, hehehe...


Second day cuti- mommy bawak aisya pegi sunat. Hehe.. Yes sunat my babygirl yang da 8 months old. Okey I know, memang lambat, tapi mommy got no time, soriiii icha sayaaangg.. Aisya sunat kt Hosp Annisaa' kota bharu. Aisya nangis kejap je, good girl aisya ni..

Third day - off day, hari khamis. Since ianya bukan cuti, but off day, so pagi tu mommy kena dtg morning round dalam ward ngan specialist, after round siapkan kerja skit and around 12 noon mommy balik kerja. Lepas rehat2 , mommy and abi came out with sudden and interesting idea.. Bercuti!!!! Yeayyyy

Kitorang bertolak da lewat sket sbab last minute pnya plan. After post call last night, habis kerja da tengah hari. Then ambik aisyah kat rumah my parents first. Sampai sana, my youngest sis and bro nak ikut jugak, so ke as2 barang diorang dulu. My mom plak da masak siap2, siap bekalkan makanan and lauk pauk sume. Tq umi. Last2, lpas asar baru bertolak.

Sampai gua musang da malam. Kami bermalam kat Hotel Kesedar Inn that night. Kebetulan ada kursus cikgu2 dan pelajar2, so agak meriah jugakla. This is second time kami bermalam di Kesedar Inn. Not bad, selesa, hotel staff yg friendly, harga berpatutan include breakfast buffet. Worth la dengan harga yg di bayar.

The next day, after breakfast, kitorang bertolak ke Cameron Highland. Alhamdulillah perjalanan lancar. Mommy memang motion sickness, after took meds, terus dozed off. Hehe.. Sedar2 je sebab ucu dan pakcu jerit excited da sampai. Pemandangan yg cantik di pagi hari. Kabus tebal, tak nampak jalan. Sejuuukkkk. Cakap pn keluar asap, hahaha. Aisyah pn excited, siap lompat2 lagi. Aisyah pakai macam org nk gi main salji je.. Hehe.. Cejukk kann...

First thing cari hotel. Last nighy mommy and abi da cari via internet, da kol, sume full, huhu. Tu la, last minute sangat. Kalau ada pun yg rate memang mahal gler, 600 plus up to thousand. Ayoyoyo...

Abi cakap xpe, dun give up, kita cari lagi pagi ni. Kalau takde jugak, petang nanti drive balik, takyah bermalam. Cari punya cari sampai kat Tanah Rata, Alhamdulillah rezeki kami. Kejap je cari, tak sampai sejam. Kitorg menginap di Hotel Cool Point. Cantik hotel tu. tempat yg cantik. Parking lot bnyak. Tapi no breakfast. Huhu.. No worries, kedai makan bnyak gler kat Tanah Rata tu. guess what? Murah pulak tu. Alhamdulillah. Kami ambil family deluxe, 3 katil, baru rm 160. Thank you Allah.

Tempat yg kami pergi
- ladang strawberry
- flower farm
-cactus farm
-vegetables farm
-cameron valley tea
-ladang teh boh
-pasar malam kt brinchang

Makanan kat sana best sangat, macam2 choices. Kebetulan malam minggu ada pasar malam, murah gler makanan, buah2an, strawberry chocolate fondue. Apa lagi, mommy memang shopping sakan la. Barang aisyah banyak skali. Hehe.. Mommy xreti2 nak balik hotel sampai malam, last2 aisyah da penat baru mommy balik hotel, hehehe..

Pictures I update later ye.. Internet slowwwww ...
Salam

Sunday, September 22, 2013

surgery posting

salam everyone :)

I'm in surgery posting rite now. as I promised before, I will share some experiences while I'm in this posting. this is my 5th posting. Alhamdulillah. I hope Allah SWT will give me strength to go through every posting including this one.

I'm sure every one in HTM know what it's like to be in surgery posting here. Even my colleges from HRPZ that came here for only a month, persistently asked me 'How do I survive this?'. I don't have the answer yet. My goal in surgery is a short term goal, hehe. I set goal by day or at most by week. pejam celik da 2 months I'm in surgery and now I got the 'rentak' or 'style' or means that I can slowly adapt with the environment. You not only have to be hardworking or over working, but you have to be smart too. one thing for sure in this posting, I became more responsible, more holistic, and more dedication in my work.

I like this posting. quite an interesting posting. Eventhough I already at 5th posting and I have one more posting left, I still not make up my mind in which posting I will be settling down after this. I have to make solat sunat istikharah after this. Like my abah said, just believe in Allah, have faith, Allah knows best for me. InsyaALLAH I can survive this.

bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian =)


Thursday, September 5, 2013

Kelate vs tganu

Actually pic ni da lama, last week kot tapi xde masa nk post, skrg baru ada masa.

Mommy dan aisya teman abi pegi tgk bola kelate vs tganu.
And of course la kelate menang, haha (riak plak).






LOML 😘

Aisyah Humaira binti Mohd Asyran

Budak tecit ni la cinta hati mommy skrg
Balik kerja even mommy penat pun, tetap mommy luangkan masa untuk babygirl comel ni..
Hanya Allah yang tahu perasaan menjadi ibu ni sangat indah:)

Aisya sekarang da 8 month old, da besha da anak mommy ni
Da pandai duduk
Da cam mommy dan abi dia
Stranger anxiety pn makin kuat
Makin comel, hehehe











Monday, August 12, 2013

Love this sooo much 😄

I just found this really cute theme and color keyboard for my Iphone...
I'm a happy lady.. Yeay

Check this out ^^





Mujur ada aisyah...

Salam semua :)

Aisyah sekarang da almost 8 months..
Perkembangan aisyah yang latest
-aisyah da pandai guna walker, tapi undur, hehe.. Xpandai lagi gerakkan walker ke depan, hehe
-aisyah suka main pee-ka-boo ngan mommy
-aisyah lagi suka main ngan mommy than her toys
-aisyah cepat boring dengan her toys, huhu

Mujur ada aisyah.. Nasib baik ada aisyah.. Pengubat letih mommy, pengubat duka mommy, penyeri hidup mommy, peminat setia mommy, hehehe...

Aisyah is my life ! ^^
As long ada aisyah, I can survive :)

Saturday, August 10, 2013

Favourite hubby

Tart nanas- Favourite cookies hubby

Hubby saya  suka sangat tart nanas. Dia cakap yg paling sedap dia makan biskut yang di buat oleh mak kawan dia, megat. So, saya pun belajarla buat tart nanas, just for my hubby. Licin dia makan, hehe.. Tapi hubby cakap still biskut mak megat the best. I have to get the recipe from mak megat ni, hehe...


Monday, August 5, 2013

Aisyah da dapat baju raya... Yeay...

Finally...
Mommy jumpa jgak baju raya adik aisyah.. 
Nanti raya mommy upload baju raya adik aisyah:)

For now, enjoy pics latest adik aisyah :)





Friday, August 2, 2013

Today's cookies :)

Hari ni saya dan husband buat biskut arab pulak. Hehe
It's actually fun. Feeling satisfy bila lihat hasilnya. Hehe. 
Masa pegi ambik oven at my house, ummi cakap sempat ke kak nk buat biskut raya, dengan kerja agi, anak lagi. Well, sempat je, hehehe. Tak sabar nk tunjuk hasilnya kat ummi. Hehe




New project~ making cookies for raya ^^

   Hari Raya makin dekat menjelang tiba :)
Semakin terasa suasana hari raya tu, hehe. Even though I kerja on hari raya pertama, tapi tetap semangat nk sambut raya, haha. Sedihnya terpaksa kerja hari raya first. Takpela, demi tugas, saya redha. 

Malam ni, balik je dari kerja around 8.30 pm, terus ajak hubby pegi beli barang2 buat biskut dan kek raya. Hehe.. Semangat je, even penat baru balik kerja tapi tetap happy dan teruja nak buat biskut. So, start with simple cookies which is cornflakes madu :)

Hubby love it sooo much. Hubby cakap senang dan sedap. :)))
Thanks to my hubby sebab sudi tolong saya buat biskut :)


Saturday, July 27, 2013

Aisyah shopping spree ^^

Today is mommy's day off.. We are going to shop for aisyah's new toys and clothes. Yeayyy :)

After so long, mommy's so busy with work, finally today we can go shopping. Hehe

Since aisyah already 6 months plus and always boring lying down je everyday. Today aisyah's getting her new walker. Aisyah and mommy love it so much:)

Tapi lupa nk amik pic aisyah tried her walker at manjaku just now. I'll post it later:)