Pages

Thursday, December 22, 2011

28 Disember 2011


Assalamualaikum...

Alhamdulillah, berkat doa dr ahli keluarga dan rakan2, majlis pertunangan yg dah lama kami rancangkan akan berlansung juga...

Terima Kasih kpd Cik Amirah yg susah payah adjust cuti, hope majlis kita ni akan berlansung dlm keberkatan Allah SWT...

Kpd kawan kami yg ada kelapangan masa, boleh la datang ke rumah Cik Amirah pada tanggal 28.12.11 ni...

doakan agar kami dapat meneruskan hubungan ini hingga ke jinjang pelamin ea...

Thursday, December 8, 2011

3 PERKARA MUSTAHIL DALAM DUNIA!!

3 PERKARA MUSTAHIL DALAM
DUNIA!!

-Anda tidak boleh mengira
rambut anda

-Anda tidak boleh membasuh
kedua mata dengan sabun

-Anda tidak bolh bernafas jika
lidah anda berada di luar...
ok sekarang masukkn balik lidah
anda, sgt buruk rupa anda bila
lidah terjelir mcm tu :D

Sunday, November 13, 2011

VIKINGDOM !

woow!! kpd semua peminat prison break (terutamnya cik amirah,he) nantikan filem yg gempak ni,he...
mcm x percaya je orang pelakon terkenal mcm ni akan turut serta berlakon dalam produksi Malaysia...filem ni pakai pelakon international semua, tp 100 percen buatan malaysia, lokasi penggambaran pun kat Malaysia

KRU mmg powerla! ape2 hal, tgk video ni...



name pelakon ni dominic purcell, dy pegang watak lincoln burrows dlm P.B...

mmg mminat gler r mamat ni blakon, Syabas Yusri & KRU...

Malaysia boleh...!

Tuesday, October 4, 2011

foreign nyanyi loghat klate...

mamat ni mmg hebat r, leh nyanyi dlm loghat klate...
sedak molek laye video nih...haha..

Wednesday, September 21, 2011

Sunday, August 28, 2011

^^ da survey tread mill da ^^ hehe

alhamdulillah....
kalau korang ad baca entry aku yg sebelum ni, aku ada ckap nk beli tread mill. aku da pegi survey da tread mill yang sesuai. dalam duk survey tu, aku ada terjumpa satu kedai ni yang ada great promotion. kedai takasima. promotion diorang bagi aku leh buat drooling of saliva jugak la,hahah...ataupun sebab mindset aku memang da occupied ngan idea nak beli treadmill ni, so sume pn bagi aku nampak macam sangat best.

memandangkan aku da lama pasang niat nak beli treadmill ni, aku rasa sejak aku belajar di university lagi kot. tapi masa tu ada kekangan kewangan. nk guna simpanan jpa, terasa macam sayang pulak, lagipun duit jpa tu baik aku guna untuk belajar, lagi berfaedah kot. so, aku postponed dulu niat untuk membeli tread mill. lagipun masa di kolej dulu memang da ada tempat untuk berjogging, view pn cantik. sekarang?masa tak de, tempat ada tapi malula pulak rasa nk jogging dalam hospital ni, heheh. maka, azam untuk exercise hanya tinggal janji manis saja sejak aku bekerja. 

harga dan promotion apa, aku tak dapat nak bagitau lagi la kat sini. next entry aku cite details. promotion takasima ni berakhir before raya, tapi masalahnya aku pegi survey pun da 2 hari before raya,huhu. (sebab gaji baru masuk, haha) so aku just dapat booking jela dulu, tak dapat uruskan payment dengan details lagi sebabnya tak bawak segala documents. mula-mula tu aku agak berat hati jugakla, tapi setelah berbincang dengan parents, asyran, diorang sume menyokong keputusan aku, so aku go on je la..hehe

insyaALLAH, kalau ada rezeki aku, dapat jugak aku beli tread mill tu. tak sabo den nak guna.hehe...melalui penerangan sales girl and maklumat yang aku dapat dari internet, brand takasima ni not bad la. banyak testimoni2 user2 takasima di internet yang berpuas hati dengan brand ni. insyaALLAH....
yeah, misi jangka masa pendek, dapatkan treadmill takasima. misi jangka masa pnjang, turunkan berat untill berat aku 45 kg!!! heheh ^^



Tuesday, August 23, 2011

Semoga BerTemu Lg Tahun Depan...ya Ramadhan...

terasa rugi plak x guna rmadhan kali ni betol2, da nak habis pn...
semoga kita semua mndapat segala kebaikan, keberkatan dan pengampunan yg dijanjikan oleh Allah swt dlm ramadhan yg mulia ini...

kat cni nk share vid ustaz azhar idrus...
best ust ni, x boring dngar ceramah dy, sape2 yg biasa youtube tu, leh la dngr ye, xrugi..


Sunday, August 21, 2011

Suasana Hari Raya - Anuar & Ellina

Da dekat nak raye ni, ambo nk post lgu fav...



Selamat hari raya pd cik Amirah Saihah, keluarga dan semua kwn2, enjoy...

Friday, August 19, 2011

tips:cara belajar dengan berkesan...

assalamualaikum semua....

gara2 mempunyai masa lapang petang ni, mula lah aku terasa nak menulis di blog aku yang tak seberapa ni. entry kali ni aku nak bagi tips sikit tentang cara belajar dengan berkesan. err, tak taula nape terasa nak bagi tips pulak...;p alkisah nya semalam adik aku tanya macam mana nak belajar dengan berkesan, so aku dengan panjang lebarnya explain kat dia, tak taula dia paham ke tak ^_^!. so, aku nak share la ngan korang semua, kot2 la korang kena soal macam tu nagn adik korang ke kan... tips yang bakal aku bagi ni berdasarkan pengalaman aku dan pemerhatian terhadap member2 aku zaman universiti dulu...


1) Baca bismillah dan doa 
bagi aku, ini satu kemestian yang teramat sebagai ummat islam sebelum kita sentuh buku, baca bismillah dulu, lagi bagus kalau di sertakan dengan doa sekali. mudah-mudahan, ALLAH permudahkan kita belajar, memahami dan menghafal apa yang di baca. semoga ALLAH memberkati ilmu yang kita pelajari=)

2) Goals yang ingin di capai
sebelum baca buku, tetapkan goal kita or target yang di capai. make sure korang jangan stop selagi tak capai target yang korang da buat tu. tapi kena munasabah la. janganla korang target nak habiskan buku setebal alam tu dalam masa sejam, pastu depress kalau tak capai target,hahah. tetapkan target dengan apa yang korang mampu buat, slow2 naikkan target. ok? ^^

3) tempat belajar yang selesa
haa, yang ni pun salah satu key untuk mendapat kan hasil belajar yang bagusssssssss. tempat belajar ni termasuklah bilik korang, tak kiralah kat rumah ke, kat hostels ke, kena la kemas dan tersusun. pastikan pengudaraan dan pengcahayaan yang cukup untuk korang study dengan selesa. bukak tingkap luas2, bagi terang sket bilik. barulah semangat nak study kan. kalau bilik pn redup, ala2 romantik gitu, mata pn mula la redup jugak...kan? pastikan meja study korang kemas, teratur, dan bersih. barulah semangat dan seronok nak study.

4) jadual belajar
okey, yang ni optional. korang nak buat pn boleh, tak nak pun takpe. aku dulu pn macam chipsmore, kadang2 buat jadual, kadang tak buat jadual sebab malas nak follow. haha.. depends la, ada member aku memang belajar guna jadual. sebab tula aku macam semangat nak buat jadual jugak, tapi kejap jela, sebab tiru orang kan. so, moral of the story, kalau nak buat pape, jangan tiru orang tapi ikut ksesuaian masing2. ada jadual belajar bagus jugak sebenarnya sebab ianya membantu kita belajar dengan sistematik dan efficient. so, keje pun cepat siap dan dapat belajar dengan banyak dalam jangka masa yang pendek. kan bagus tu...

5) mempunyai peralatan belajar yang cukup
mempunyai peralatan basic tu memang wajib la. korang pun mesti da tahu kan, kena la ada alat2 tulis, kertas A4, buku2 rujukan, computer. etc. nanti ada yang tanya, kalau takde computer, takde buku rujukan, cam mana? sebenarnya banyak cara lain untuk mengatasi masalah ni. jangan jadikan alasan untuk tidak belajar. aku dulu pun zaman sekolah dan matrik, mana ada semua tu. buku rujukan boleh di pinjam di libry, kalau tak de computer, bole pegi cyber cafe untuk siapkan keje. insyaALLAH, usaha tangga kejayaan=)

6) belajar di meja, bukan di katil!!!
okey, belajar di katil ni memang a BIG NO. ingat, katil untuk TIDO, bukan untuk study. sila study di MEJA. korang hanya tipu diri sendiri je bila cakap lagi masuk study kat katil. memangla masuk, untuk tido....masyukkk n syiokkkk gtu. so adik2, sila study di meja ya. a proper place to study.


7) music or no music?
optional. for me, no music. aku memang dari zaman sekolah lagi, kalau belajar tak boleh ada distraction. jangan kan music, orang bercakap pun aku tak boleh tahan. mula la temperature naik, haha. so, sape nak cari nahas dengan aku, bole la kacau aku study, memang cari pasal....hehe, sowiiiiiiiii....tapi ada sesetengah orang ni, belajar dengan music. contoh terdekat adik aku, sejak dari zaman sekolah, memang radio terpasang sepanjang dia study. so, up to u guys, nk music ke xnak music.

8) waktu belajar yang sesuai?
rasanya ramai yang agree dengan aku. waktu pagi dan malam. waktu pagi, lepas subuh, jangan tido, terus pegi mandi. memang susah kan especially hari cuti. I admit it, memang aku pn susah nk buat, tapi kena lawan jugak perasaan MALAS ni. Nabi pn cakap study waktu pagi mudah masuk. pintu rezeki luas waktu pagi. badan kita fresh, sebab da dapat rehat yang cukup. cuaca pn sejuk dan fresh pada waktu pagi. start pkul 7 am, study 2-3 jam pn da bnyak ilmu yang masuk, compared to waktu lain. pkul 10 am gtu, rehat la kejap. kalau aku, tido balik kol 10 am, tido dalam sejam, hehe...malam pn sesuai untuk study, esp weekdays. yela, pagi2 pegi kelas. petang rehat, malam study=)

9) study group
sangat berkesan okey. masa aku posting di kolej 17, bnyak tmpat2 study group yang sesuai. memang dapat belajar dengan sgt bnyak dalam waktu yng singkat. bnyak persoalan di timbulkan dalm study group dan cari jawapan sama2. ilmu pn lagi lama melekat kt otak daripada belajar sendiri. dulu aku pn jenis yang tak suka study group, belum cuba lagi aku da judge and cakap tak berkesan untuk aku. sekali, masa final year, member2 ajak, aku pn give it a try..walah, memang berkesan ok. so pliz give it a try, tp kalau memang tak berkesan jugak, jangan teruskan , nati buang masa pulak..

10) tidur yang mencukupi
sangat2 crucial. tido yang cukup, means badan kita dapat rehat yang cukup. bukan setakat badan je, otak kita pn dapat rehat yang cukup. ingat tak penat ke study? nampak je macam tak bergerak, duk tercongok kat meja, tak gerak, tapi penat woo....penat otak...so, tido yang mencukupi, at least 8 jam, sgt penting. 8 jam tu pn sebenarnya da banyak tu, aku dulu zaman belajar, paling bnyak pn 6 jam je, wuwuwuwu. yg sebetulnya 8 jam.


cukupla tu kan? da 10 tips tu...heheh...harap2 ianya dapat membantu...thanks for reading this=)selamat berpuasa semua...study di bulan pose ni dapat pahala banyak, yang penting kena ikhlas ^_^


Monday, August 15, 2011

persiapan raya zero??

raya tahun ni macam suram cket.....
tak ada persiapan pun yang da di buat setakat ni

kain pasang da beli, 1 je la...
lama da beli tapi tak jahit2 sampai sekarang
konon2 tak de masa la, sibuk keje...

rasa macam nak beli baju yang da siap je, senang
tudung raya tak de, kasut raya pun tak de, handbag lagi la tak de...
apa yang bole recycle, guna je, bukan nya orang perasan pun guna handbag or kasut yang sama,hehe

malam raya aku kena oncall sampai pagi raya...huhu T_T
tak pe la, kira okey la tak kena oncall hari raya pertama...

dengar citer bonus raya da masuk
tapi aku tak pegi check lagi la
mintak2  la HO yang baru keje ni dapat bonus jugak, bole la shopping baju raya,hehe

pape pun, kena sentiasa berjimat cermat
jangan ikutkan hati shopping untuk raya
bersederhana lebih baik dan afdal dari membazir
ALLAH pn melarang hamba2-Nya membazir....ingat tu...=)

 

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN ^^
(tak terlalu awal kot untuk ucap slamt hari raya kan? )

Sunday, August 14, 2011

da sebulan da....

......sy keja!!!
yup, da sebulan da keje....
kejap je rasa...

okla, xla seteruk masa mula2 keje
da bole adapt da sket
alhamdulillah...

tambah happy lagi bila berat sy da turun 3 kg
hehe ;D
mungkin bagi korang sket je turun 3 kg in one month...
but for me, ianya satu anugerah...hehe

dalam sebulan ni sy dapat ramai kawan2 baru...
semuanya baik2, sporting dan banyak membantu
thanks semua...
ALLAH je dapat balas jasa korang semua...
thanks again ^^

Wednesday, August 10, 2011

dilema.........


hmmmm....

tak tahulah, betol ke keputusan yang aku buat ni
ada yang cakap terburu2
ada yang menyokong
ada yang cakap go with the flow

msalahnya flow xpernah nak smooth pun
bukan nya sekejap, da lama da pun
entah la....

semoga ALLAH berikan petunjuk...
tak tahu da nak buat macam mana lagi
tak tahu nk baiki macam mana lagi
tak tahu mana silap nya lagi...

poning kepala den
penat duk pikir
last2 nya, buat derk jela yang terbaik
jangan pikir
nanti tension diri sendiri

for now, tak perlu kot aku nk terburu2
tengok keadaan dulu=(
keje pun baru nak stabil ni
kenapa la tak pernah nak settle....
sedihnya rasa.....

ujian kot...
ada hikmah di sebalik semua ni
sabar mirah....
langit tak sentiasa cerah....

rasa nak beli tread mill.....hahaha

salam semua....

pejam celik, da 3 minggu aku keje....
tp yg peliknya, berat aku tak turun2, maintain je, tak naik, tak turun....
tension jugak bile pkir berat tak mo turun ni....adoi

membuatkan aku ada idea baru....
nak beli tread mill,haha
bagus jugak tu, lagipun aku memang jarang beriadah sejak da keje ni
dulu, zaman belajar, ada jugakla brisk walking petang2
tp skrg? bed club!!!! haha

kalo post call tu memang tak dapat den nak nolong la
balik je bilik, terus collapse
tapi tyme kerja biasa, tak de onkol, bole la nak guna tread mill tu
at least kua peluh jugak aku ni

keje di ward memang penat, tp more on mentally, bukan physically (kecuali post call)...hehe
sakit kaki berdiri lama2, tapi tak de la sampai berpeluh lencun keje....
patutla berat tak turun2...

orang lain rileks je, tak yah exercise pn bole turun berat
aku ni memang jenis yang low metabolism kot....
kena exercise baru nampak hasil
kalau setakat jaga makan je, tak menjadi sangat
kena di sertakan dengan exercise
unless kalo jadi anorexic la...
bole ke?aku memang tak bole la nak sekat mood makan i ni, haha

first gaji, nak reward diri sendiri, pegi beli tread mill....haha
insyaALLAH....

Saturday, August 6, 2011

untuk encik Asyran....=)

salam ramadhan untuk semua dan untuk encik asyran juga=)

post ni di kira post reply la untuk post dy yg sebelum ni,hehe....

sy tengah onkol ni malam ni, ada masa free sket skrg....da pkul 12 mlm da...

tq ek untuk post awk tu, means a lot to me...

memang tension keje HO ni, awk pn tahu kan...

tapi sy memang xde keje lain....sy redha je

janji awk sapot sy sokmo ye....

bila nk balik kampung? bukak puasa sama2...

asyik bukak puasa di ward je sy ni....alhamdulillah, dpt mknan free, sedap pulak tu,hehe

i miss u....sori la, sy xpandai la nk buat ayat bunga2 ni....

tp semua ni ikhlas dari sy

tentang cuti tu, sy cube apply yg terdekat yg boleh ye...

sy baru keje, sy tak nak la demand2 sangat....kita org baru kat sini...

awk belajar rajin2, nanti mntak keje kt kelate deh...hehe

assalamualikum =) got to go, ada new case masuk....

tata 

Sunday, July 24, 2011

utk Cik Amirah Saihah Aziz

kesian dy, tensen jd docter pelatih ea...

sabar la bnyak2 deh, tiada yg datang brgolek, dulu nk lepas medic punye study pn, kena tahan 5 thn kn?

so, xde alasan la awak x leh buat H.O yg 2 thn ni...



Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Ku terdiam

Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Chorus
Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Ulang Chorus

Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Tanya sama pokok

Monday, July 11, 2011

had great time today^^

thanks to asyran sebab sudi bawak saya pegi jalan2 dari pagi sampai malam...
esok saya da xleh cuti, jalan2 lagi da....da start induction, da start keje,huhu

kesian kt dy, penat sampaikan balik2 je terus tido...hehe
i really2 had a great time today...
sogo, jalan tar, sungai wang, times square, dinner at taman warisan and tengok pertunjukan bunga api di putrajaya, tq so much for your time....






Sunday, July 10, 2011

dinner for lecturers from former medic student upm batch 2006-2011

alhamdulillah....

petang ni saya sampai kl around 6.15pm...
terus pegi grand season hotel, for the dinner...
memang tak sabar, sebab da lama rasanya cuti, tak jumpa kawan2 tercinta

lepas maghrib, majlis bermula
at last, dapat jugk jumpa member2 dan lecturers
lepas rindu setelah almost 2 months cuti...
bnyak jugakla dapat soalan cepu mas, 'bila nak kawen mira?' hehe
errr, i don't have the answer yet, sori kawan2.,...

lusa, 12 july, start my induction course at hotel putra kl
semakin dekat dengan tarikh induksi, semakin dekat la tarikh aku kena keje...huhuhu
it's okey, da memang menjadi tanggungjawab ku....
suka ke tak suka ke, kena terima jugak...
sampai bila takkan pandai kalau asyik takut je kan, so redha jela...
i'll try my best=)


here some pictures from the dinner
  

another sweet memories in my life...=)

Wednesday, July 6, 2011

cakap je pandai.....

post kali ni di tujukan khas untuk talam dua muka
sape yang makan cili, terasa la pedasnya

cakap je pandai, or ore kelate sebut 'keceh jah panda...'
sesetengah manusia ni, cakap je pandai, tapi tak kaba diri sendiri supo tulo jah...or even worse...

ni la yang ore panggil 'kuman seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak'
celik mata luas2 sket, tengok sekeliling, cermin diri sendiri, pkir molek, then baru kecek...!!!
kecek mengalahkan murai, bermadah2, tapi gak tingkah laku????ntah lerrrrrrrr..... lu pikir la sendiri
buat aku nak tergelak jer....haha
sori lerr, terkasar bahasa la pulak...

kalau setakat tu jer perangai, baik diam...buat malu jer...
ok, aku memang pissed off dengan manusia yang macam ni
hipokrit !!!

Sunday, July 3, 2011

another new chapter of my life...

salam semua...
sedar tak sedar, makin hari makin meningkat usia..

as much as i want to stay young, it is as much as i want to know what is going to happen tomorrow..
rasa teruja pun ada, rasa takut pun ada

zaman belajar da habis...
i'm going to miss every moment of university's life for the rest of my life
tha past is pass, history already...so, i have to move on with my life
it is up to me to decorate my future life, but of course, kita hanya mampu merancang, tapi Allah yang menentukannya

new zone of my life is happening
in several days, i will be going to kl for my induction course
i'm proud of myself and bersyukur kpd-Nya...semuanya rezeki ALLAH...
then, bermulalah kehidupan baru as government servant..

keje rajin2, sabar bnyak2 dengan ujian yg bakal melanda,...hehe
i must willing to learn, compete, and have passion in my job...
it's okey to make mistake because it is part of the learning process
however, in reality life as a doctor, i'm hoping not to make big mistake that can cause disaster to other people
i will do whatever it takes to be a good doctor..insyaALLAH..
hopefully when i grow old, become a grandmother later, i have a lot of things to be storied to my grandchild,hehe (da berangan jadi nenek la pulak)

at the same time buat preparation for another big event in my life...
my wedding...hopefully segala2nya berjalan lancar
this is my big day, i want it to be perfect, just the way i have been dreaming of before
i want it to be the day to be remembered of for the rest of my life

Friday, July 1, 2011

surat induksi from kkm da sampai....alhamdulillah~

alhamdulillah....
setelah lama berteka teki (chewah;p), surat induksi smpai jugak kat rumah aku ni
tarikh induksi 12 july...tiket return da tempah siap2, baju-baju da pack half, semua documents da masuk bag da....semangat la pulak...hehe

saya dapat tempat induksi di hotel putra, kl....half of my friend ada yg dapat melaka
tak kisahlah mana2 pun, janji dapat..

syukur sangat di atas rezeki yang ALLAH kurniakan
tak sabar rasanya nak kerja, takot pun ada
habis je induksi, terus kena daftar diri kat hospital yang dah ditetapkan
mintak2 la dapat HKB...dekat dengan rumah=)
tapi yang pastinya otakku macam da berkarat sikit sebab lama sangat da tak bukak buku...huhu
semoga segala2nya berjalan lancar

untuk asyran, thanks sebab banyak tolong saya, bagi semangat, nasihat...sumelah...thanks =)
nanti leh jumpa 10 hb ni....^_^
my first salary nanti, my turn pulak belanja abang...=)

Wednesday, June 22, 2011

cuti2~

salam semua....

long tyme no new entree
bukan sebab sibuk tapi malas baso (deal) dengan internet lembap...hehe=]

aku da boring tahap tak tahu nak cakap ape da
same je rutin tiap2 hari...kemas rumah, masak, urus adik2, makan, tengok tv, tido...huhu
boring2....tapi tak nak keje lagi, nak buat sumthing yang fun....
jalan2 cari makan, shopping, tengok wayang....tapi tak de wayang kat kelantan...jimat duit,hehe

nasib baik la ada tv, takdela boring sangat
saya suka channel 701 dan ke atas
sebab ada nigella bites, french food at home, jamie oliver, hell's kitchen, anna olson, license to grill, top chef, masterchef australia, chef at home...
OH...I LOVE FOOD AND COOKING!!!! hehe

faveret2 show yg lain saya suka got to dance, australia and america next top model, E-news, the kardashian, kimora fabulous lane, channel national geografi...haha
pendek kata masa free saya memang duk tercongok depan tv jela...

dengar citer induksi bulan 7....tak lama da..
takot la pulak bile pikir nak keje
rasa macam da kosong je otak bile lama sangat cuti, huhu
insyaALLAH.....saya akan cuba untuk pikul tanggungjawab as a doctor bile da keje nanti
cuma saya tak tahu samada saya da redi mentally untuk kerja yang taf ni,huhu
berserah jela...

Monday, June 13, 2011

selesai suda majlis merisik~

alhamdulillah....syukur ke hadrat ILLAHI...
walaupun keputusan di buat agak mengejut, tapi segala2 nya berjalan lancar..

11/6/2011
tarikh yang istimewa bagiku
dua peristiwa penting
1-majlis merisik ku
2-game bola the red warrior lawan tganu....(tak polah kalah pun, takde rezeki,adat perlawanan,hehe)

semoga segala2nya berjalan lancar selepas ni
semoga aku dipertemukan jodoh dengan Mohd Asyran...
semoga hubungan ini diberkati ALLAH
semoga ALLAH melembutkan hati kami, saling tolak ansur, jujur dan bahagia sokmo
insyaALLAH....

Thursday, June 2, 2011

chuck time~

salam guys=))))))
semoga hari ni kite semua ceria and happy~

chuck time!!
as the title imply, chuck time ni sebenarnya msa untuk ak tgk my fav tv series, CHUCK....hehe

memang addicted la tengok series  ni, same goes to prison break (da xde sambungan da), gossip girl, desperate housewife, house, laverage, etc..

tambah-tambah menarik bile sekarang Morgan (chuck's bestfriend) dapat intersect tu plak
macho gile bile dy sebut 'guys, I know kung fu' ....hahaha, macam chuck mula2 dapat intersect 2.0....
can't wait for the next episode

 Zachary Levi @ Chuck...hehe

Wednesday, June 1, 2011

thanks ayu ♥ ♥

salam semua...

post kali ni sy buatkan khas untuk someone special....
Miss Ayuani @ Mish Aryu @ Ola Oli

thank you sebab ayu editkan gambar kak
happy sgt sampaikan buat post ni khas untuk ayu....;p
(sebenarnya nak tunjuk kat semua orang gambar yang ayu edit ni,hehe)

inilah hasilnya ^^

thank you again....sayang ayu... ^_^


p/s: kalau ayu rasa nk edit lagi gambar2 kak mirah, sangat-sangatlah di alukan...hehe

Monday, May 30, 2011

hati ini....

assalamualaikum kawan2....
alhamdulillah, hari ini sy masih lagi diberi kesempatan untuk hidup di atas bumi ALLAH SWT...

tajuk kali ini 'hati ini'....
sebenarnaya saya nk share apa yang terbuku dalam hati saya di detik ini,hehe
tak ada yang gempak-gempak pon, sekadar coretan untuk membanyakkan bilangan post dalam blog ini=)

sebenarnya banyak benda yang ingin di kongsikan dengan kawan2 di sana yang sudi membaca blog saya
bnyak benda yang terbuku, ada yang boleh di kongsikan di sini, ada yang terlalu privasi
bnyak benda2 baik dan kurang baik berlaku dalam hidup saya lately...
rasanya saya akan share yang baik2 saja....sedap sikit mata nak membacanya kan?hehe

makin hari makin ramai kawan2 yang bertunang, kahwin....aku?hmmm...
terdetik dalam hatiku ingin merasai detik2 bahagia seperti mereka
agaknya bagaimana perasaan menghitung hari bahgia di ijabkabulkan dengan suami, jodoh yang ALLAH telah tetapkan sejak azali lagi
perasaan menjadi seorang isteri
perasaan melayari bahtera rumah tangga bersama suami tersayang
perasaan menjadi seorang ibu kepada anak2 kurniaan ALLAH swt
sesungguhnya perkahwinan itu suatu yang sungguh indah, mengikut sunnah rasulullah, menghindarkan maksiat, mendapat zuriat, meramaikan ummat nabi muhammad dan memenuhi fitrah manusia....
kita hanya mampu merancang, memilih, tapi ALLAH yng menentukan
semoga bakal suami ku nanti dapat membimbingku ke jalan ALLAH SWT....insyaALLAH...

mungkin sudah tiba masa untukku buat solat istikharah, mintak petunjuk dari ALLAH...
tak kisahlah siapa bakal suami ku, yang penting dia seorang yang beriman, cukup solat 5 waktunya, puasanya, boleh memberi nafkah zahir dan batin dengan sempurna...

di kesempatan ini saya nk ucapkan tahniah buat mimi dan sobe diatas perkahwinan diorang, dan juga buat ili dan hazwan di atas pertunangan yang akan di lansungkan pada hari sabtu ni....
tahniah again.....

senyum sokmo=)
salam

Thursday, May 26, 2011

da dapat surat perlantikan SPA....yeay ^_^

alhamdulillah..surat yang di tunggu2 da sampai...

kawan2 yang kt selangor da dapat lagi awal...aku lak kat kl sekarang sebab ada appointment dengan doctor...
risau giler bile surat SPA tak sampai2 lagi
tapi tadi ummi cakap surat da sampai...alhamdulillah...

dah sah la aku kakitangan kerajaan UD41 sekarang...hehe
bnyak benda kena settle kan...
kena buat surat aku janji, medical check up, and so on...
kena balik kelantan cepat2 untuk settlekan sume tu..

sekarang kena tunggu surat dari KKM pulak...surat induksi
mintak-mintak la dapat keje kat HKB...dekat dengan rumah...=)

Sunday, May 22, 2011

koyak kertas Pn bole wat Baby Gelak giler2 punyer...

mmg x bole blah la baby ni, gelak sakan, haha...


Baby Laughing Hysterically ! brought to you by Prank Videos

A tribute to her... :)

pening Btol nk wat proposal utk master ni, bnyak plak ana punyer supervisor wat correction (with 's',huhu)...

ahh...xleh ni,release tension jap, emmm...

da lame ase nye x explore photoshop, da hilang da kepakaran mengedit gmbr2,haha...

best jgk ni,leh edit gmbr my 'special one'..he...

blog ni pn da lame x der entry baru, almaklumlah,tuan punyer da balik kmpg brcuti...

harap dy sihat sokmo lah...;X

Wednesday, May 4, 2011

Caj bateri anda dgn Solat!

tips untuk cergas dlm bekerja or study.(utk diri sendiri jgk ni,huhu)

Saturday, April 30, 2011

macam mana nak turunkan berat badan neh??

neway, if u all must know, berat badan aku naik almost 9 kilos in about 5 months..
banyak gile kan? tak penah2 lagi aku naik berat badan mendadak macam ni

masa sem lepas, i mean 5 months ago, berat badan aku 47 kg...
and now 56 kg....haha....damn!!!

semua ni gara2 terlampau stress
stress dengan professional exam 3
stress giler....asal stress je, perut aku lapar
tapi masalahnya bukan lapar nasi, lapar junk food, chocolate, ice-cream!!!

makan bnyak2, lepas tu tidur sebab post-meal hyperglycemic state
banyak jeans and kebaya2 aku dah tak muat nak pakai...
now, again stress sebab berat badan yana naik mendadak ni,...huhu

macam mana nk buat ye?
beli juice mate 5?hahah
well, i think, jalan yang paling berkesan adalah kurangkan makan bercarbohydrate tinggi
bnyak makan buah and sayur2an sebab ianya negative calories...
maksudnya calory yg digunakan body untuk hadamkan sayur and buah lagi tinggi daripada calory yg body dapat dari proses penghadaman tu..itu yang bagus tu

then, kena exercise...everyday okay...sekarang WHO punya guideline kena exercise every single day, bukan 3 kali seminggu macam sebelum ni
kira calorie yang di makan setiap hari
semua ni memerlukan discipline yang sangat tinggi, kena istiqomah...
bukan senang tu nak istiqomah gini...
tambah2 nak kena give up all the very delicious food, fast food....T_T
susah...aku tabik spring la kat sape2 yang berjaya menurunkan berat badan dengan jayanya..hehe
(mcam mana nak tabik spring ek?haha)


skrg da abes exam, plan nak gi jalan2....
masalhnya sume plan aku tu involve dengan tempat makan yang best2
adoi, macam mana ni....keliru keliru...haha
my asyran pulak suka sgt bagi makan best2....dia cakap tak sampai hati nak larang aku makan,...dy kesian kat aku kalo buat cam tu....alololo....haha...agaknya aku ni asal makan je, mood happy, manic terus...haha

i will loss my weight.....
aku boleh...yes!!!
lpas ni nak g makan kat bandar baru bangi ngan asyran and his friend...oyeah!!!....
work out esok la...haha...damn!!

Thursday, April 28, 2011

alhamdulillah.....sy pass =))

hari ni 29 Februari 2011, jumaat, merupakan hari yang paling bahagia dan bersejarah sepanjang sy bergelar medical student di UPM tercinta
alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, kerana dengan izin ALLAH, dengan rasminya sy lulus exam pada hari ini dan bergelar seorang doctor...alhamdulillah...

pagi ni, pkul 8.30, sy dan gbam, my housemate, terkejar2 ke dewan mesyurat di level 4 faculty of health science and medicine, kerana result akan di umumkan di situ

mula-mula, ad briefing about program khidmat masyarakat yang kitorang kena pegi lepas ni, di johor
lebih kurang program anak angkat la, kena stay rumah parents angkat and macam2 lagi la..
macam menarik...
tapi hati tak tenang, asyik sakit perut je, sebab result xannounce lagi

about 2 hour later, doctor dtg ckap kena crush meeting untuk announce result...
this is it....waktu yg ditunggu2 selama ni...

dean, Prof Dr Norlijah, masuk bersama doctor2 lain dalam meeting board...
dean announce nama2 yang lulus sahaja
satu persatu my friend's name were called

bila la nama aku nak kena sebut ni
tetiba, dean announce.....DR AMIRAH SAIHAH, CONGRATULATION DR

YA ALLAH.....aku terus bnagun, beri tunduk hormat, and ucapkan terima kasih
airmata tak dapat di tahan lagi da...laju je mencurah2

bertambah2 happy bila kawan2 baik ku semuanya lulus
berakhir juga perjuangan aku di upm selama 5 tahun
berakhir juga penat lelah ku selama 5 tahun

and today, a new era of me...
the very 1st thing I have to do is to fill up the Malaysian Medical Counsel form and pass up before next thursday
semua doctor di Malaysia wajib mendaftar di MMC before keje
aku nak cuti puas2...movie marathon...
esok pakcik datang amek barang2 aku dgn hilux dy tuh....nasib baik pakcik aku dapat dtg, coz abah kena gi amek barang2 adik aku, yang akan abis belajar 2-3 hari lagi, di melaka...

kalau tak, memang tak muat la dmax abah nak angkut sume
sekarang pun da 10 kotak barang2 aku, especially buku2 kesayangan aku ni...
sayang sangat kat buku2 undergrad aku ni...
agaknya da beribu kot habis duit jpa beli buku
tq so much jpa....
kenangan terindah di upm

walaupun aku happy, tapi aku sedih jugak mengenangkan kawan2 yg tak lepas
mungkin tak ada rezeki...harap sabar banyak2, selawat bnyak2....T_T
sedih sebab lepas ni akan berpisah dengan kawan2 kesayangan ku
sedih sangat tadi....tak berhenti2 mengalir air mata...saya sangat sayangkan kawan2 saya sume
hanya ALLAH je dapat balas semua jasa baik kawan2...

tq jugak kepada doctor2 lecturer kami semua yang banyak membantu
tak putus asa memberi tunjuk ajar kepada kami
sungguh besar jasa doctor2 semua
akan saya gunakan sebaik mungkin ilmu yang di ajar kepada saya untuk menjadi seorang doctor yang muslimah, baik hati, dan dedikasi...tq soooo much doctor2 semua...

alhamdulillah.....rezeki ALLAH SWT kurniakan kpd kita semua =) <3

kamen rider kepong??? (must see...he)

wahh...sy nk share 1 video lawak, mmg kelakar habes...dialog pelakon ditambah dgn efek yg boleh tahan laa...hope u guys enjoy...


Tuesday, April 26, 2011

post-exam

alhamdulillah.....syukur ke hadrat Illahi kerana hari ni, 26 april 2011, berakhir exam professional 3 ku...
tapi untuk kawan2 yang belum habis lagi, good luck to you all=)

malam before exam sempat lelap about two hours je...
siap mimpi exam lagi....tapi tak pulak mimpi kes ape yang kua,hehe
tak bole tidur...restless yang amat...huhu

aku start with short casses dulu, at 10.30 am...
pagi before exam, rasa macam nak pitam
penat giler bile nervous tak berhenti-henti berjam-jam!!....
kol 9.40 bertolak ke hospital serdang....kena quarantine dulu

dalam quarantine room, tetibe member tanya 'babe, mana jam ko?'
OMG....OMG OMG OMG...i forgot to bring my watch!!!!
terkedu sekejap....ya ALLAH, kelam kabut punya pasal
satu beg penuh bawak alat2 untuk exam, segala mainan untuk peads, everything ada, except jam!!
cepat2 aku kuar dari bilik quarantine tu, pinjam jam ngan nurse upm....kak nurul...thanks a lot kak
sangat2 penting kot jam tu untuk kira pulse rate, resp rate...huhu T_T

bertambah2 nerves aku di sebabkan jam tu...
lepas sorang, sorang my friends were called for their turn
perut dari pagi tadi colicky pain and diarrhea

sampaila my turn...aku dapat case gyne, surgery, and respiratory
tapi my last 3rd short case, i din do very well...huhu....tak pela, da lepas, tawakkal jela...
cuak sebab 4 org examiner duk observe aku check patient...T_T
CARELESS!!!

for long case, 2 external examiner and one upm lect
case atypical schizophrenia
agak tough msa nak dapat history because patient had multiple complaint
have to rule out organic brain disease because she was referred from medical team (initially suspect to have brain tumor)

during Q&A for long case, i was asked about shcizo itself, and medical things as well (SIADH, epilepsy, brain lobes, EEG, etc........)


risau sangat-sangat dengan short case...harap-harap segala2nya berjalan lancar...
this friday is penentu~ again nerves :"(


have to pass theory part and clinical part....clinical part kena pass both short and long case independently.....huwaaaaaaaa

pray for me friends........

Monday, April 25, 2011

Wanita....

Ramai yang tidak tahu bahawa ada beberapa pekara yang telah tercatit dalam hadis yang mengisahkan perbezaan darjat kaum wanita dan lelaki. Perbezaan-perbezaan ini yang menaikan darjat kaum wanita.Ciri-ciri tersebut disesenaraikan di bawah ini :-

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dlm rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dgn 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mula sakit hendak bersalin,maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak,keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkanya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang mengembirakan akan perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah akan diharamkan api neraka keatas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makan dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama,maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun)

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11.Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12.Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?? Jawab Rasulullah,"Suaminya." "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13.Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14.Wanita yang taat akan suaminya, ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.Masuklah dari mana? mana pintu yang di kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu dibawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah...wanita sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

kpd si'dia', kuatkan semangat dalam apepun yg syng buat ea...

Friday, April 22, 2011

list name for clinical exam da kuar and anniversary day^^

I just came back from study with my dearie housmates....penat sgt2...
Hari ni sehari suntuk tak online lagi...and now da 12.40 am....
Tetap semangat bukak blog and facebook kejap untuk meng'update'kan diri dengan info2 terbaru kawan2...hehe

pagi tadi, list name untuk clincal exam next week da kuar....
mine is on tuesday, start with 3 short cases first, then followed by long case....
ok la, at least bukan kena hari isnin....mine is second day, so extra 1 hari untuk pulun study


walau apa pun, keputusannya nanti, itu adalah suratan takdir....semuanya ALLAH da tetapkan
i keep telling this to myself, so that i will have confidence in myself and have faith to ALLAH SWT

setiap yang terjadi ada hikmah nya yang tersendiri
tak sabar nak habiskan exam, tapi at the same time, sgt takot....tawakkal jela


one more thing, today is my anniversary day of my relationship with asyran
22 APRIL 2010.....
tapi bole pulak sy lupa....because my mind is preoccupied with all the exam stuff already
pagi tadi, lpas subuh, he called....cakap cam biasa je...tapi before letak fon, dia tanya sama ada saya ingat tak hari ni hari apa.....zapppp....terus teringat....our special day....soriiiiiiiii dear, tak sengaja ;p
masalahnya tak prepare apa2 pun....no gift, no card...nothing....btol2 terlupa...
last month da ingat da, tak sabar tunngu tarikh ni, tapi hari ni?? sgt2 terlupa...sy xsengaja, sori again

tapi takpe, dia tak marah pun....dia faham, saya tengah musim exam, biasala....hehe
tengah  hari tadi sy da beli hadiah sementara----> cadbury chocolate....with post note on it!!! memang hadiah express...hehe
we do have big plan later....cume belum masanya lagi....lepas exam ye dear....sekarang tak bole kacau=)

Wednesday, April 20, 2011

2nd and 3rd day professional exam.....

assalamualaikum everyone...

I did not post a blog about what happen on my second day of exam, and today, 20th of April, is my 3rd day of exam...

there is only one word that I can say about it-----> TOUGH...
what makes it so difficult is because of limited time that we had to answer all the questions..

I really2 need to do very well in clinical exam next week...
what past is past, i need to face the future.....walau apa pun, I need to have confidence in myself and faith to ALLAH, Tuhan yang MAHA ESA, pencipta kite semua...

lulus ke, gagal ke, terima dengan redha....
memang perit sangat2 kalau result yang kita dapat nanti tidak seperti yang diharapkan...
sedih, kecewa, down, depressed, malu....tapi ianya sudah tersurat....
like I said before, segala2nya bergantung pada rezeki masing2...

i'm a bit an anxious person, especially when it comes to exam
i know, everyone feel nervous during exam...
but, i do not know how to hide my feeling, my emotion...it always all over my face
bila da nervous, mula la thought block...benda depan mata pun bole tak nampak
da habis exam, elok je kuar sume jawapan dalam kepala
memang susah la jawab soalan under pressure and limited time
takot jugak kalau tak dapat do well in exam, not because of difficult case or, sebab tak tahu, tapi sebab anxious!!!....huhu....

walau apapun, i did my best...ada jugakla yang careless tadi sebab i was too close with the pictures, and intsrument, and flight of ideas and answers in my head, sampai kan tak nampak obvious thing glaring at me....!!!huhu
i need my ummi and abah STAT....huhu





good luck everyone in ur life, and good luck to myself too...
bye=)
wassalam

Sunday, April 17, 2011

1st day of professional 3 exam 18 april 2011

18 april 2011

assalamualikum..
ari ni my first day of exam....final professional 3 exam....exam academic terbesar sepanjang brgelar undergraduate medical student di UPM tercinta...hehe

400 questions in 2 hours.....hampir berasap otakku pagi td....hari ni MCQ je(objective question)....
tomorrow is MEQ (essay)....6 questions cover 6 major posting....
lusa OSCE....ape yg membuatkan exam osce kali ni mencabar, sebab ada interactive OSCE with patients....setiap station kalo tak silap di beri masa 5 minutes je,huhu....20 questions, 40 stations..
next week pulak exam clinical at hospital serdang- one long case, 3 short casses....with 3  EXAMINERS!! takot yg amat sangat....lagi2 kalo dapat external examiners....huhu.....

kawan2 di UKM, UM, UMS da abes pro exam....kawan2 di USM sedang exam skrg, same ngn UPM...good luck untuk kwan2 di UITM yang bakal menduduki exam next week 25 april...all the best
semoga ALLAH permudahkan segalanya...
ya ALLAH ya TUHANKU, kuatkanlah semangat ku untuk menghadapi dugaan ini...

walau apapun, aku da redha, tawakkal....tp i won't give up....aku akan usahah sampai depan pintu dewan exam nanti....my last bit of journey...

i have made up this far, and i won't give up easily....
segalanya terserah pada ALLAH SWT.....kalau ada rezeki ku, insya ALLAH lulus...
andai kata belum masanya aku bergelar doctor, kena extend study for another 6 months, maka bukan rezeki aku la tu,huhu.....

kepada kawan2 yang baca blog ku ni, i'm so sorry kalo lama tak chat ngan korang, tak on skype or ym, tak update facebook, tak balas messege......i'm sooooo sorryyyyyyy sgt2.....lepas exam berakhir, aku akan active semula=)

di kesempatan ini (skemanya,hehe)....sy nak mintak maaf banyak2 kat sape2 yg sy pernah sakitkan hati, tersinggung perasaan, terkasar bahasa.,....sorryyyyyyy..
i'm just a normal person, tak lari dari membuat silap...
i'm still learning from past experiences....
tolong doakan sy lulus exam kali ni.....thanks

Saturday, April 9, 2011

ikhlas~

salam semua.....

gara2 da boring study, kepala pn da pening....badan penat otak penat, tiba masa untuk blogging pulak,hehe

petang tadi pegi brisk walking ngan bam, my bff aka housemate, lapang sket otak yg tengah serabut dengan macam2 masalah lately...

tp walau apapun, kita buat kerja kena ikhlas, jangan mengeluh....
chaiyok2 mira, study dengan ikhlas, pegi kelas revision dengan ikhlas, berkawan dengan ikhlas, everything buat dengan ikhlas, barulah hati akan tenang, tak gitu?

one more week to go before final exam....then exam 2-3 weeks, seram!! then free.....bole rehat sepuas2 nya, movies marathon, desperate housewife complete seasons, chuck, gossip girl sedang menunggu...thanks abe yo sebab tolong donlod2 all tv series my fav....tq soooooo much...nati mira belanja makan bila da stat keje,hehe

apa yang berlaku dalam hidup kita, ada hikmah yang tersendiri, and just remember, what goes around, comes around....so, just be patient andt thankfull always to ALLAH....

masalah sebesar gunung sekali pun, cabaran dan dugaan sehebat mana sekalipun, mira, ingat, hadapi dengan tabah.......ALLAH will always be with you....insyaALLAH, time passed, and everything will be okay as it should be or org france sebut 'comme il se doit'.....hehe

wish me luck for my exam....i could really use any advice or kata2 semangat from anyone anytime now....

~toodles~

Wednesday, April 6, 2011

Things You Can Do With Your Loved One

- Whisper to each other

- Hold hands.

- Buy gifts for each other

- Roses.
 
- Find out their favorite cologne/perfume and wear it every time you're together.

- Stand up for them when someone talks trash.

- Say I love you and make sure they know you mean it.     

- Give random gifts of flowers/candy/poetry etc

- Tell her that she's the only girl you ever want. Don't lie.

- Look into each other's eyes.

- When in public, only flirt w/ each other.

- Put love notes in their pockets when they aren't looking.

- Buy her a ring.

- PDA = Public Display of Affection.

- Tell her about how you answered every question in math with her name.

- Do cute things like write I love you in a note so that they have to look in a mirror to read it.

- Make excuses to call them every 5 minutes.

-Even if you are really busy doing something, go out of your way to call and say I love you.

- Ride home and call them.

- Learn from each other and don't make the same mistake twice ever again.

- Everyone deserves a second chance.
 
- Make sacrifices for each other.

- Dedicate songs to them on the radio.

- Fall asleep on the phone with each other.

- Watch the sunset together.  

- Wear his clothes.

- Go for a long walk down the beach at midnight.

- Go hiking and camp out together in the woods or on a mountain.   

- Take her to dinner and do the dinner for two deal.  

- Spaghetti* (Ever see Lady and the Tramp?)  

- Describe the joy you feel just to be with him/her.  

- Cook a new recipe together.

- Make a card for each other.

- Make a book titled 50 things I like about you.

- Go to the library, and share neat books.

- Write each other a love letter. Put some thought and work into it.

- Have a picnic. You can even do this in the living room. 

- Never forget the kiss goodnight. And always remember to say, "Sweet dreams."

Monday, April 4, 2011

Kisah Rasulullah sebagai pengajaran

1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual.

2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan "Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga. 

3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang." 

4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda amat lapar waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, "Belum ada sarapan ya Khumaira?" (Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai yang kemerah-merahan') Aisyah menjawab dengan agak serba salah, "Belum ada apa-apa wahai Rasulullah." Rasulullah lantas berkata, "Jika begitu aku puasa saja hari ini." tanpa sedikit tergambar rasa kesal di wajahnya. 

5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami memukul isterinya. Rasulullah menegur, "Mengapa engkau memukul isterimu?" Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar, "Isteriku sangat keras kepala. Sudah diberi nasihat dia tetap degil, jadi aku pukul dia." "Aku tidak bertanya alasanmu," sahut Nabi s. a. w. "Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?" 

6) Pernah baginda bersabda, "sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik dan lemah lembut terhadap isterinya." Prihatin, sabar dan tawadhuknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat. 

7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali. Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang,  "Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?" "Tidak, ya Umar. Alhamdulillah, aku sihat dan segar."  "Ya Rasulullah...mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit..." desak Umar penuh cemas.  Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat menahan rasa lapar. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda.  "Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanankami tidak akan mendapatkannya buat tuan?" Lalu baginda menjawab dengan lembut, "Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?"  "Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak."


8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang tua yang penuh kudis, miskin dan kotor.

9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di lehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.

10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa ke tuanan. 

11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun dalam keseorangan. 

12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak. 

13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi.Bila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, "Ya Rasulullah, bukankah engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?"  Jawab baginda dengan lunak, "Ya 'Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur."

hati yg kosong tanpa kasih dan rahmat ALLAH SWT....

assalamualaikum

lama sudah sy tidak mencoretkan sepatah dua kata dalm blog ku tersyang ni...
sori kwan2 blogger....busy lately....

skrg pn sy tengah study week for 2 weeks....
itu pn tiap2 hari ade kelas revision....tension T_T


'hati yg kosong tanpa kasih dan rahmat ALLAH SWT'
tajuk yg akan sy kupas pda hari ini...cewah, bajet penceramah plak,hehe
nauzubillah....sebagai peringatan pda diri sy dan insyaALLAH kawan2 di luar sana

sy tau diri sy dan kite semua x sempurna
tapi kite boleh mencuba ke arah kesempurnaan itu
alangkah malang diri kite tanpa kasih dan rahmat ALLAH
umpama madu tiada manisnya, umpama bunga tiada serinya
susah ke nak dapat kasih dan rahmat ALLAH?
tepuk dada, tanya iman


semoga kite semua tergolong dalam golongan hamba2 ALLAH yg terpilih untuk mendapat kasih dan rahmat ALLAH
semoga kite semua terpilih untuk di masukkan ke syurga ALLAH yg indah dan kekal abadi
semoga kite semua terpilih untuk menerima hidayah dari ALLAH SWT
semoga ALLAH mengampunkan semua dosa2 besar dan dosa2 kecil, yg sengaja mahupun tidak sengaja
aminnnnn....


alangkah malangnya kite tanpa rahmat dan kasih ALLAH
hati sentiasa dalam ketakutan, gelisah, dan tidak tenteram
hidup tidak teratur, tidak terurus dan segalanya menjadi kucar kacir
kehidupan seharian di rasakan sangat perit, tidak lancar, dan tiada kegembiraan
hati penuh syak wasangka dan sentiasa berada dalam keadaan amarah dan sedih


ya ALLAH....ampunilah kami, ampunilah dosa2 besar dan dosa2 kecil kami, yg sengaja mahupun tidak sengaja YA ALLAH,  jauhkanlah kami dari api neraka-Mu, jauhilah kami dari siksaan kubur dan hari akhirat, dan cucurilah rahmat-Mu ke atas kami dan keluarga kami....kasihanilah kami ya ALLAH, jgnlah ENGKAU pesongkan hati kami setelah ENGKAU berikan petunjuk-Mu YA ALLAH....sesungguhnya ENGKAU Tuhan yg Maha Pengampun, Maha Pengasih dan Maha Penyanyang...sesungguhnya sifat penyayang-Mu melebihi sifat murka-Mu YA ALLAH...tunjukkanlah kami jalan benar dan lusrus terhadap-Mu YA ALLAH, KAU permudahkanlah urusan seharian kami, berkatilah hidup kami di atas muka bumi-Mu ini YA ALLAH..aminn






Sunday, April 3, 2011

Anugerah yang terbaik dan terburuk!


Dah lama blog ni ade entry baru,

so, kali ni teman nk share info sket...

Anugerah terbaik: ucapan terima kasih


Hobi paling buruk: mengkritik

Kehilangan terbesar: kehormatan diri

Kerja paling berbaloi: bantu orang

Personaliti paling hodoh: bongkak

Spesis terancam: pemimpin yang berdedikasi

Sumber alam semulajadi terbaik: tenaga anak-anak muda

Suntikan paling syok: suntikan semangat

Masalah paling besar perlu diatasi: orang penakut

Ubat tidur terbaik: Ketenangan jiwa

Penyakit paling berbahaya: suka mengelat(buat kerja)

Kuasa paling kuat: Kasih sayang

Orang paling berbahaya: tukang umpat

Kawan paling bahaya: yg suka ambil kesempatan

Benda yang paling patut dibuang: sikap dengki

Benda yang paling patut kita ada: harapan

Kawan paling baik: orang alim

Harta terbaik: Iman

Cara berkomunikasi paling baik: Berdoa pada tuhan.....




p.s. aksesori paling cantik: mulut yg tersenyum. senyumla k =) !!




Wednesday, March 23, 2011

WHAT on the earth is this...!

kenapa kuasa besar dunia ni (US, Britain & France) bertindak sedemikian?

kenapa mereka senang2 je g BOM negara orang?

kenapa selepas Afganistan, libya diserang?

angkara minyakkah ini?

kenapa Palestin yg diserang dan diBOM setiap masa oleh Israel tidak di ambil tindakan yg sama oleh what-so-they-called-POLIS-DUNIA ini?

sebab Palestin tiada minyak atau Israel ni abang mereka?
















aku x faham betollah...

memang diorang ni la bapa2 pengganas...kenapa gajah didepan mata xnampak, walhahl kuman diseberang laut nampak?haish...dunia2...

tunggu dan lihat lah,InsyaAllah...Islam akan bangkit memerintah dunia,seperti yg dijanjikan oleh Allah s.w.t...jaga2 kau pengganas dunia, didunia je kauorang leh mengganas mcm ni...



Sunday, March 20, 2011

rUpa-RupA nYa.....

Rupa-rupa nya aku cintakan dia,

Rupa-rupa nya aku perlukan dia,

Rupa-rupa nya aku sayangkan dia,

Rupa-rupa nya aku TAK boleh hidup tanpa dia,

begitu rupa nya...


emmm...



kalo ikut ranking dalam list 'dia' tu...
1) Allah s.w.t
2) Muhammad s.a.w
3) Ma dan Abah
4) Amirah Saihah bt Aziz (bakal bergelar ISTERIKU, InsyaAllah)

Thursday, March 17, 2011

berselawat ke atas nabi Muhammad SAW~

assalamualaikum....
again, another copy paste punya post...
sharing is gaining, rite?

post kali ni menceritakan tentang manfaat yg besar apabila kite berselawat ke atas nabi junjungan kite nabi Muhammad SAW...

bagi sy, post ni quite informative...
sape yg berminat nak tau kebaikan berselawat, sile scroll down and read it=))



surah al-ahzab ayat 56- bermaksud

"sesungguhnya Allah dan para malaikat-nya berselawat kepada  Rasulullah S.A.W. wahai org2 yg beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapakanlah salam sejahtera dengan penghormatan sepenuhnya"


Menurut Talhah al-Ansari radhiallahu'anhu: (bermaksud)

"pada suatu pagi, Rasulullah S.A.W. berada dalam keadaan sgt baik, jelas terpapar wajah nya kegembiraan. maka para sahabat bertanya:''wahai Rasulullah S.A.W pada hari ini engkau dalam keadaan yang sangat baik, jelas dapat kelihatan pada wajah mu? Baginda menjawab: "benar, telah datang pada ku sebentar td (malaikat) dari tuhan ku berkata: "sesiapa yg selawat kepada mu daripada umat mu sekali, nescaya Allah mencatat bg nya 10 kebaikan, mghapuskan darinya 10 keburukan(dosa), mengangkat baginya 10 darjat, dan membalas kepadanya sebagaimana selawat tersebut- riwayat Ahamd


menurut "Abdulrahamanibn 'Auf radhiallahu'anhu: bermaksud

"aku mengikut Rasulullah S.A.W keluar sehingga mamasuki ke sebuah ladang kurma. kemudian baginda bersujud dengan sujud yg sgt lama sehnggakan aku merasa bimbng sekiranya Alah telah mewafatkan atau mengambil roh baginda. maka aku datang mendekati baginda. baginda pun mngangkat kepalanya lalu berkata: '' kenapa wahai Abdulrahaman?' aku pn menjelaskan kepada baginda apa yg aku bmbangkan maka baginda berkata: "sesunguhnya jibril berkata, " mahukah kamu aku berikan berita yang gembira?
 iaitu ALLAH 'Azza wa Jalla berkata: ' seseiapa yg berselawat kepada mu( Rasulullah S.A.W), nescaya Aku (ALLAH) akan berselawat kepada sesiapa yg mengucapkan salam pada mu ( Rasulullah S.A.W) Nescaya Aku (ALLAH) mengucapakan salam pada nya."". maka aku ( Rasulullah S.A.W)bersujud kepada ALLAH utk mensyukurinya- riwayat Ahmad.


KELEBIHAN BERSELAWAT
(yg utama sahaja-sbb terlampau byk)



dicatatkan padanya sepuluh kebaikan

Abu Hurairah radhiallahu'anhu: Rasulullah S.A.W. bersabda : (bermaksud)

"sesiapa yang berselawat  kepadaku sekali, ALLAH akan selawat kepadanya 10 kali- riwayat muslim

"sesiapa yang berselawat  kepadaku sekali, akan dicata bgnya 10 kebaikan- riwayat tarmizi




bersama nabi pada hari kiamat

Abdullah Ibn Mas'ud radhiallahu'anhu: Rasulullah S.A.W. bersabda : (bermaksud)

"sesungguhnya org yg paling utama bersamaku di hari kiamat adalah org yg paling byk berselawat kepadaku". -riwayat tarmizi.




doa di makbulkan

Ali radhiallahu'anhu:bermaksud
"setiap doa dihijab sehinggalah dia berselawat keatas Muhammad S.AW"- riwayat tabrani


  Umar al-Khattab radhiallahu'anhu:bermaksud
''sesungguhnya doa seseorg i2 terhenti diantara langit dan bumi, tidak ssesuatu pun yang diangkat sehingga lah dy berselawat keats nabi kamu Muhammad S.A.W- Riwayat tarmizi



supaya tidak menjadi org yg hina

 Abu Hurairah radhiallahu'anhu: Rasulullah S.A.W. bersabda : (bermaksud)
"terhinalah org yg ketika nama ku di sebutkan padanya, tetapi dia tidak selawat kepada ku" - riwayat Tarmizi



bebas dr sifat kedekut

Husin Ibn 'Ali bin Abu Thalib radhiallahu'anhu: Rasulullah S.A.W. bersabda : (bermaksud)
"org yg bakhil adalah org yg ketika namaku disebut tetapi tidak berselawat keatas ku- riwayat Tarmizi, ibn Hibban



mengelak dari tersesat

Husin Ibn 'Ali bin Abu Thalib radhiallahu'anhu: Rasulullah S.A.W. bersabda : (bermaksud)
"sesiapa yg terlupa berselawat untukku ketika namaku disebut padanYa, maka dia telah menyimpang dari jalan menuju ke syurga" -riwayat Tabrani


WAKTU YG AFDHAL BERSELAWAT

  • SELEPAS AZAN
  • SETIAP HARI JUAMAT
  • MASUK DAN KELUAR MASJID

proses kelahiran

assalamualaikum sume...

this time I wanna share with you guys a 'Proses Kelahiran Video'..

video ni menceritakan bagaimana baby terbentuk dari sperma (bapa) dan ovum (ibu), membentuk embryo, fetus, dan perkembangan janis pada setiap minggu, sehinggalah proses kelahiran, dan kehidupan di luar uterus.

this is quite an amazing video...
indahnya ciptaan ALLAH, perfect.
sungguh besar pengorbanan ibu kite semua...
semoga ALLAH menjadikan ibu bapa kite dari golongan orang2 yg beriman...insyaALLAH..

video

Tuesday, March 15, 2011

Mengapa mengeluh



Kita selalu bertanya dan Quran sudah menjawabnya.


Kita bertanya: Kenapa aku diuji?
Quran menjawab , “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan ,” Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.” Surah al-Ankabut , ayat 2-3.

Kita bertanya : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Quran menjawab ,” Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” Surah al-Baqarah , ayat 216.

Kita bertanya : Kenapa ujian seberat ini?
Quran menjawab ,” Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” Surah al-Baqarah, ayat 286.

Kita bertanya : Kenapa kita rasa frust?
Quran menjawab ,” Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman. “Surah Ali Imran , ayat 139.

Kita bertanya : Bagaimana harus aku menghadapinya?
Quran menjawab ,” Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang , dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” Surah al-Baqarah ayat 45.

Kita bertanya : Kepada siapa aku berharap?
Quran menjawab,” Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripadanya. Hanya kepadanya aku bertawakal .” Surah at-Taubah, ayat 129.

Kita bertanya : Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?
Quran menjawab ,” Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.” Surah at-Taubah , ayat 111.

Kita berkata : Aku tak tahan!
Quran menjawab ,”....dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” Surah Yusuf , ayat 12.

Kita berkata: Sampai bila aku akan merana begini?
Quran menjawab,” Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. “ Surah al-Insyirah, ayat 5-6.

p/s: post ni ditujukan khas utk diri ku sendiri yg kadang2 lupa kpd Allah bila senang, mahupun ketika banyak problems...haish...
Sudah!
Jangan mengeluh lagi. Pergi baca Quran.

bagaimana Wardina mendidik anaknya solat.....

assalamualaikum...
first of all, entry kali ni copy paste pnye entry
i got this note from Wardina official page at facebook....
she wanna share with us all on how she taught her 7 years old daughter to solat 5 times a day...
how impressive I am.....
InsyaALLAH, sape2 kat luar sane yg sedang dalam usahah mendidik anak2 solat, this might be a usefull tips to u....
enjoy reading=)



Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATAMT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....

Monday, March 14, 2011

video sedih...huhu....spinocerebellar ataxia~

assalamualaikum....

post kali ni sy nak share satu video yg sedih, memberi semngat, and membuatkan sy rasa lebih bersyukur dgn kehidupan ALLAH kurniakan untu sy skrg...

video ni sebenarnya bole dikatakan da lapuk la, da lma, tapi sy bru nk terhegeh2 upload...sebelum ni xterpikir pn nak upload..
petang tadi, msa tngah study pasal central nervous sysytem, sy terbaca pasal disease called spinocerebellar ataxia (SCA)
SCA ni penyakit yg menyebabkan part of our brain (cerebellum) degenerate (merosot) dgn cepat.

video ni berkisar tentang movie 'One Littre of Tears'....bagaimana seorg pelajar sekolah berumur 15 tahun di kesan mempunyai penyakit SCA. bagi sy sgt sedih la....sehingga menitikkan air mata...hukhuk T_T


layannnnn
video


amacam? betol x sy cakap?sedih kan....
movie ni di buat based on kisah benar, tentang seorang pesakit SCA
patient ni tulis diary dari mula dia being diagnosed to have SCA until she cannot write anymore, and that is the end of her life...
after 5 years of struggling with her life, she passed away...
walopon dy dapat penyakiy yang xde ubat, dy tetap bersemnagat, not give up easily...

moral of the story
---->>bersyukur dengan hidup kite, jgn mudah putus asa, harapan, usaha, and doa...

wassalam=)